Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Камелия Тодорова и Васил Петров откриват “Банско джаз фест"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:29 / 26.07.2019Коментари (0)385
©
С три дена по-малко – от 6 до 10 август, вкл., ще е в това си издание Джаз фестивала – поради недостатъчен бюджет, но със силна програма. Всяка вечер ще бъде с по една голяма звезда. 

Началото на фестивала ще даде: Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Нарича го така, защото го "използваме повече от 10 години като състав, който се разви много. И покрай участието си на Фестивала в Банско, намериха изява, поле да свирят, и да станат авторитети“.

Васил Петров и Камелия Тодорова ще са солистите тази година на Благоевградския Биг бенд. Двамата са от основателите на Джаз фестивала, който в годините натрупа не само опит, но и фенове. Стана любима дестинация на туристи не само от България, но и от целия свят.

Още в първата вечер на откриването настроението ще се вдигне нависоко с Масео Паркър (Maceo Parker). Американският джаз саксофонист емблема на фънк и соул музиката свирил през 60-те години заедно с "кръстника“ на тази музика Джеймс Браун. Ключов изпълнител в записите му, солист на много хитове, създава своеобразен ритъм при брас секциите, пряко свързан с фънк музиката, която доби голяма популярност. Свирил е с Рей Чарлс, и тъй като счита, че това е един от най-важните музиканти, които са му повлияли, му посвещава албума "Roots & Grooves" с WDR Big Band като знак за почит. Масео Паркър работи години наред с големи имена като: Ред Хот Чили Пепърс, Принс, Дрордж Клинтън , често придружаван от холандската саксофонистка Кенди Дълфър (гостувала също на фестивала в Банско). Прави по 290 концерта годишно.

Втората вечер е за една от забележителностите – китаристката Малина Мой (Malina Moye), певица и композитор, която идва със състава си на 7 август.

Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас бенд ( Jamal Thomas Band). Фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия,Джамал Томас, който дълги години е работил с Масео Паркър. 

Рей Джелато (Ray Gelato) – саксофонист и певец, закрил с групата си Банско фестивала през 2013-та година, ще виллнее в третата вечер. Ако се погледне програмата на Ronnie Scott's – най-известният джаз клуб на Лондон, всяка година между Коледа и Нова година Рей Джелато има 5 вечери, в които свири по 2 концерта, очевидно забавлява най-добре публиката. Свирили са на сватбата на сър Пол Макартни, пред английската кралица, а на тазгодишното си гостуване у нас ще отпразнуват 25-годишнината от създаването на неговата група "The Giants“, с представяне на новия им албум.

Последната вечер, закриването, е отредена на приятеля на Джаз фестивала в Банско и на България (вече спокойно така може да се обяви) – Тони Момрел(Tony Momrelle). В Банско ще е за четвърти път: в 2010 и 2015-та с легендарната британска Acid-джаз група Incognito, където над 16 години е водещият мъжки вокал. На юбилейното ХХ издание – 2017-а, се представи с бенд, в който басист му беше китаристът на Incognito Джулиан Кремптън. Сега към тях е прибавил и още един член на групата – вокалистката им Ванеса Хейнс, която идва като специален гост в неговата програма. А зимата, за радост на столичани, гостува и в Sofia Live Club.

Дейно участие ще вземат и творци като Лина Никол, акапелната група Spectrum, Ангелов Заберски и неговия сквартет ще поднася изненади на Среднощния джаз в пиано бар "Синг синг"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: