Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Камбитов за книгата "Каймакъ-Чаланъ": Тя изисква уважение и респект
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:02 / 10.12.2015Коментари (0)535
©
Книгата "Каймакъ-Чаланъ", дело на известния историк Красимир Узунов беше представена в зала "22 септември" в Благоевград. Авторът на историческото четиво пристигна в Благоевград по специална покана на кмета д-р Атанас Камбитов и народният представител Даниела Савеклиева. Книгата беше презентирана пред препълнена зала от, военннослужещи, ветерани, директори на обществени институции, историци и ученици. Сред официалните гости на събитието бяха адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то НС и бивш командващ на Военноморските сили, генерал-лейтенант Константин Попов, зам.-началник на отбраната; председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, кметовете на Симитли и Петрич - Апостол Апостолов и Димитър Бръчков, както и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Преди да бъде представена книгата "Каймакъ-Чаланъ", гостите в залата бяха поздравени с изпълнения на емблемата на Благоевград - Ансамбъл Пирин. Присъстващите бяха приветствани от кмета на Благоевград и домакин на събитието д-р Атанас Камбитов, който отправи и специални благодарности към автора на книгата. ""Сигурен съм, че ако има повече хора като Красимир Узунов, ние като общество, ще бъдем по-различни, ще бъдем по-добри. Книгата, която представяме тази вечер изисква уважение и респект, както към труда на автора, така и към всички, за които пише вътре в нея, тези, които са дали живота си за нас, за да бъдем такива, каквито сме - свободни", каза в част от словото си кметът на д-р Атанас Камбитов.

По време на срещата част от официалните гости, представиха пред обществеността своите впечатления от четиво.

"Българската армия воюва срещу целия свят: Англия, Франция, Русия, Франция, Сърбия, а Румъния се включва през 1916 г. Имало е полкове от Непал, Нова Каледония, Сенегал и др. Ние сме били оставени сами срещу всички именно в периода септември -октомври 1916 г. на Каймак-Чалан. ", каза адм. Манушев. Генерал-лейтенант Константин Попов, зам.-началник на отбраната, "Каймакъ-Чаланъ" сподели, че книгата е за една забравена история. Народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева коментира, че с книгата си "Каймакъ - Чаланъ" Красимир Узунов е дал поредния урок по патриотизъм и родолюбие. Авторът Красимир Узунов, президент на Агенция и Радио "Фокус" каза, че може би най-високите български планини са в Македония и са свързани с историята на България. Той допълни, че Каймак-Чалан е място, пълно с окопи.

В изданието са описани драматични моменти от участието на България в Първата световна война. Авторът определя Първата световна война като "най-голямата война" за България, не само като ресурс, който е ангажиран в нея, но и като военно усилие за народа ни. От 5,5 милиона българи е мобилизирана 885-хилядна армия, а заедно със запасните и маршовите формирования, плюс санитарите, това е 1 милион и 27 хиляди души, т.е. всеки пети жител на страната ни участва в Българската армия. Книгата е посветена на битката при Каймакчалан. Това е едно от сраженията на Солунския фронт през Първата световна война. Участниците в нея са Кралство Сърбия и Царство България. Сражението ще остане в историята с огромните жертви, които дава сръбската армия и с необичайната височина, на която е водена битката.

След написването на книгата, авторът Красимир Узунов, започва да издирва наследниците на героите от боевете на Каймакчалан през септември и октомври 1916 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: