Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Дванадесет съветника искат свикване на референдум за поемането на дългосрочен дълг, ето как отговори председателят на благоевградския местен парламент
Автор: Ливия Кукова 13:00 / 25.04.2024Коментари (0)1159
© Фокус
В края на работния ден вчера група от дванадесет общински съветника са внесли предложение до Общински съвет – Благоевград с искане за включване на извънредна точка в дневния ред на местния парламент, с искане за свикване на референдум, относно предложението на Община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14,5 милиона лева, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

В профила си във Facebook общинският съветник Димитър Урдев написа:

"И преди година, а и днес вярвам, че гражданите на Благоевград трябва да имат възможност да изразят мнение по един толкова важен за всички ни въпрос. Надявам се на мъдро и отговорно решение от колегите общински съветници“.

По време на днешната си пресконференция председателят на Общинския съвет Радослав Тасков каза, че в представената подписка има необходимия брой подписи.

"Надявам се точката да влезе в дневния ред и по същество да говорим по предложението - трябва ли да се провежда такъв местен референдум, колко ще струва и кога ще се проведе. В обосновката към проекта за решение колегите са написали две неща, на които искам да обърна внимание. Първото от тях е свързано с посочената от тях сума, а именно, че разходите за изпълнение ще са в размер на 20 хил. лв. Това според мен е невъзможно и не отговоря на истината. Второто, което ми прави впечатление е, че с предложението, което са направили, са фиксирали дата – 9 юни. Това според мен също не е приложимо. Ако утре се приеме точката да влезе в дневния ред, според мен, ще се даде отговор на редица въпроси, сред които защо няма как сумата да е такава – 20 хил. лв. и второ защо е невъзможно да се проведе такъв референдум на датата 9 юни“, каза още той.

Председателят на местния парламент Радослав Тасков обясни, че като цяло има няколко пречки, които водят до това в цялата страна да не се използва от местните власти тази форма на гражданско допитване. От думите му стана ясно, че проблемът е свързан с разпоредбите, които се предвиждат в сегашния Закон за пряко участие на гражданите и допитването до тях.

"Изключително тежки процедури, твърде скъпо... това на практика означава ние да провеждаме местни избори на територията на общината. Частичният местен вот, който проведохме в Община Благоевград, по памет струваше около 780 хил. лв. Дори да успеем да намалим малко секционните избирателни комисии, което позволява законът, като бройка, останалите възнаграждения остават - за Общинска избирателна комисия, за логистика, за охрана, за хората, които са ангажирани с провеждането на референдума. Според мен тази сума няма как да е по-малка от 500 – 600 хил. лв., а може и сумата да доближи средствата за провеждането на местен вот. Затова казвам, че сумата от 20 хил. лв. е невъзможна“, коментира Тасков.

Той обърна внимание на това, че парламентарни избори се организират от Районната избирателна комисия. В случая с датата 9 юни са ангажирани именно те. За местни избори и референдуми трябва да има Общинска избирателна комисия. В тази връзка Тасков обясни, че има законови срокове, които следва да бъдат спазени, поради което 9 юни е нереалистична дата.

"Има редица законови срокове - трябва да се създадат инициативни комитети, трябва да се регистрира в регистър, след това в едномесечен срок Общински съвет трява да одобри книжа, да пусне уведомления. Според мен, в най-добрия случай, говорим за няколко месеца“, поясни той.

Тасков каза, че е привърженик на това да се чува гласът на хората, но съгласно сега действащия закон, референдумите са твърде тромава процедура, много скъпа и за да е легитимно едно такова гражданско допитване и да се признае резултата от него и той да е задължителен като решение, то гласувалите трябва да са над 50 % от избирателите на територията на Община Благоевград.

"Ако не са гласували толкова хора, за да стане задължителен, то решението ще трябва да се вземе Общинския съвет. И сега въпросът е - защо трябва да провеждаме референдум за стотици хиляди левове, след като в крайна сметка местния парламент ще вземе крайното решение. Надявам се утре да има конструктивен дебат и избягване от популизма“, подчерта Радослав Тасков.

Според него провелото се публично обсъждане ясно е показало каква е нагласата на хората по отношение предложението на Община Благоевград. Той добави, че е разбираемо да има притеснение, когато става въпрос за дълг, но е важно и да се каже, че тези средства са крайно необходими за Община Благоевград, за да стабилизира своето финансово положение и най-вече да довърши започнатите проекти.

"Аз не чух отговор на въпроса – ако не одобрим това предложение, отказваме ли се от укрепването на свлачището, което заплашва всеки момент да затвори пътя за парк "Бачиново“ и Картала. Отказваме ли се от изграждането на улица "Промишлена“. Това е алтернативната от не взимането на този дълг. Отново казвам, че политиката и популизма нямат място, когато местната власт трябва да решава такива въпроси. Трябва наистина честно да си кажем какви са нещата и да вземем правилното решение“, категоричен бе Радослав Тасков.

Още по темата: общо новини по темата: 2
26.04.2024 »
25.04.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: