Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Четирима непълнолетни с осъдителни присъди от РС - Благоевград през 2022 г.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:09 / 23.02.2023Коментари (0)481
©
В Съдебната палата на Благоевград бе проведено Годишно отчетно събрание на Районен съд –Благоевград за дейността на съдебната институция през 2022 г., предаде "Фокус". На събранието присъстваха съдии и съдебни служители, а като гости взеха участие: Председателя на Окръжен съд –Благоевград, съдия Петър Узунов, от Административен съд–Благоевград, Председателя на съда съдия Стоянка Пишиева и съдия Иван Петков, зам.районният прокурор Елица Калпачка и зам. районният прокурор Анита Димова от РП-Благоевград и зам.председателя на ОДМВР-Благоевград –Стоян Маламов.

И.ф.председателя, съдия Калина Иванова запозна присъстващите с изготвеният отчет за свършената работа на съда през 2022г., от който се констатира, че въпреки кадровото текучество и постоянният кадрови дефицит на съдии и служители заради командироване, преместване и отсъствие за продължителен период от време, за отчетната година в Районен съд –Благоевград са постъпили общо 4955 бр. дела, от които 2942 бр. –граждански дела и 2013 бр. наказателни и административно-наказателни дела. Заедно с останалите за разглеждане от предходната година, общият брой на разгледаните дела в Районен съд – Благоевград през отчетната година е бил 6051 бр. дела, от които до края на годината са приключени общо 4932 бр. дела.

При постъплението на делата се констатира известно намаление в броя на постъпилите дела в гражданското отделение на съда в сравнение с 2021г., но е налице увеличение в постъплението на делата в наказателното отделение.

Очертава се и тенденция за завишаване броя на същинските дела с провеждането на съдебен процес и със завишена фактическа и правна сложност, както и за намаление на делата от частен характер, разглеждани и приключвани в закрито заседание, без акт по същество на спор.

Този обем от работа и редуцираният съдийски състав през цялата 2022г., са довели до висока натовареност на магистратите в Районен съд -Благоевград, които са работели през цялата година в съда, като всички те са с коефициенти за натовареност над максимума за нормална натовареност от 100 коефициента по Правилата на ВСС за измерване на натовареността на съдиите /равняващи се на максималният брой работни дни в календарната година/, а именно: съдия Владимир Пензов -118.45 коефициента, съдия Гергана Симеонова 111.15, съдия Димитър Беровски-137.76, съдия Екатерина Николова -119.29, съдия Калина Иванова -115.79, съдия Кристина Панкова- 124.53 и съдия Татяна Маркова -131.44 коефициента.

Посоченият обем от работа е свършен и при едни много добри срочни показатели, като 81% от гражданските дела и съответно 79 % от наказателните дела, са приключили в 3-месечен срок от образуването им.

През 2022г. най- голямо е постъплението на граждански дела по СК, ЗЗДН, ЗЛС, ЗГР, Закона за защита на детето /375 бр. дела/, облигационни искове /151 бр. дела/, установителни искове /208 бр. дела/, вещни искове/56бр. дела / и дела по КТ/38 бр. дела/, съответно най-голямо е било постъплението на наказателни дела за общоопасни престъпления /154 бр. дела/, престъпления против собствеността /40 бр. дела/, дела по реда на чл.78а от НК/37 бр./, за документи престъпления /24бр. дела/, престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации /19бр. дела/ , за престъпления против брака, семейството и младежта /18бр./ и за престъпления против личността –телесни повреди /12 бр. дела/.

През 2022г. в Районен съд –Благоевград са осъдени общо 333 лица, в това число и 4 непълнолетни, а оправданите са 20 лица.

Възстановяването на икономическата активност на хората след периода на пандемия е обусловило и високата натовареност на работата на съдиите по вписвания и съдебните изпълнители към Районен съд –Благоевград, като за 2022г. са извършени 8168 бр. вписвания, образувани са 4009 бр. нотариални дела и 4159 бр. канцеларски дела от съдиите по вписвания, съответно образувани са 302бр. изпълнителни дела и са събрани 638 344лв. от съдебните изпълнителни по водените в съда изпълнителни дела.

И през отчетната 2022г. в Районен съд –Благоевград е продължило прилагането на редица инструменти за електронно правосъдие за по-голяма бързина, оперативност, прозрачност в работата на съда и достъпност до съдебната информация и съдебните административни услуги, предлагани на гражданите, като съда е създавал и съхранявал електронни папки по всички образувани съдебни дела, предоставял е отдалечен достъп до информацията по делата чрез Електронен портал на ВСС, оптимизирал е работният процес с въвеждане на нов софтуер и в служба Бюро“Съдимост“.

Разпределението на делата е извършвано изцяло електронно чрез централизираната система на ВСС и в ЕИСС, а със съдействието на новият председател на Окръжен съд -Благоевград, съдия Петър Узунов, бе обезпечено и провеждането в Съдебната палата на видеоконферентни разпити за свидетели и вещи лица по делата на Районен съд - Благоевград с техниката предоставена от ВСС на Окръжен съд -Благоевград, именно за такова улесняване и по-голяма бързина в съдебният процес.

През 2022г. съдът продължи и участието си в Образователна програма “Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, с участие на съдии в срещи и дискусии с цел запознаване на гражданите и децата с работата на съдията и различни правни теми, за повишаване на правната култура и превенцията на подрастващите и обществото.

В заключителните си думи след представяне на отчета, и.ф. Председателя на съда съдия Калина Иванова, поздрави и благодари на всички съдии и съдебни служители за тяхната отговорност, всеотдайност и свършена работа през 2022г. въпреки високата им натовареност през цялата отчетна година и редуцираният кадрови състав на съда.

Прокурор Калпачка представи на съдиите и служителите актуална статистика за натовареност на прокуратурите през 2022г., от която е видно, че РП-Благоевград е на 6-то място по натовареност в страната, в това число и по внесени обвинителни актове, постановления и искания в съда, което се отразява и на натовареността на съдиите и води до завишената натовареност с повече постъпили дела в наказателното отделение на РС-Благоевград.

Председателя на Окръжен съд –Благоевград също поздрави съдиите и служителите на Районен съд –Благоевград за добрите резултати, които са постигнали през отчетната 2022г., като пожела на всички здраве и да запазят и повишат и тези резултати през следващата година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: