Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зоран Заев: Не може да се постигне по-добър договор с България, от този за добросъседство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:37 / 23.10.2020Коментари (0)398
© БГНЕС
Най-висшите представители на институциите на ЕС, вместо среща в Брюксел, поради Covid-19 вчера чрез няколко видеоконференции, потвърдиха подкрепата си за Северна Македония и насърчиха правителството да продължи усилията си за реформи, предава скопското електронно издание "Локално“, цитирано от БТА. 

В разговорите премиерът Зоран Заев, заедно с вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, изразиха надежда, че готовността на страната ще бъде формализирана чрез приемане на рамка за преговори в началото на следващия месец, последвана от Първата междуправителствена конференция до края на годината.

Събеседниците, информирани от министър-председателя Заев на пресконференция, очакват през следващия период да приключат всички приготовления и хармонизации за Първата междуправителствена конференция.

"Казахме на събеседниците си, че пътят ни към ЕС няма алтернатива и че очакваме да направим първите следващи стъпки съвсем скоро с всяка отворена глава за европейското качество на живот на нашите граждани“, каза Заев.

Заключихме, посочи той, че и двете страни са инвестирали много и сме готови да изпълним изцяло и безусловно дневния си ред за ЕС с преговорите по главите.

"Няма да допуснем причини за нови отлагания, защото постигането на следващата ни стратегическа цел за членство в ЕС е наше тържествено задължение от името на бъдещето на страната и нейните граждани. Страната ни остава ангажирана да насърчава добросъседските отношения с непрекъснатото прилагане на Преспанския договор и Договора за добросъседство с България, което донесе нова енергия и допринесе за подновяване на интензивността на разширяването на ЕС със страните от региона“, каза Заев.

Премиерът Заев смята, че с България не може да се постигне по-добро споразумение от Договора за добросъседство и сътрудничество и изрази увереност, че двете страни ще работят непрекъснато, възможно най-скоро, за да намерят решение на различията.

"Споразуменията с Гърция и България не са просто писмо на хартия, те се изпълняват във всичките им аспекти. Радвам се, че България много често споменава, че остава твърд привърженик на членството ни в Европейския съюз. Вярвам, че в съответствие с европейските ценности и принципи има решение за всичко. Ние сме фокусирани върху намирането на решение, което ще създаде добра атмосфера за провеждането на първата междуправителствена конференция до края на годината“, каза премиерът Заев и добави, че решението трябва да бъде намерено до Първата междуправителствена конференция.

По отношение на изявленията от България, външният министър Буяр Османи смята, че Скопие трябва да седи настрана от предизборния дискурс в София.

"Не бива да бъдем част от предизборния политически дискурс на съседната Република България, който има целта след това нашите реакции да бъдат използвани в рамките на предизборна кампания. Не мисля, че това ни служи на нас, или на добросъседските отношения и на това, което искаме да постигнем заедно като две държави“, каза Османи.

В рамките на видеоконференцията, Заев, Димитров и Османи са говорили с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, комисарят по разширяването Оливер Вархели и председателя на ЕП Давид Сасоли.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: