Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравният министър с важен призив към всички българи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:42 / 10.11.2020Коментари (0)668
©
Най-важното което трябва да кажем от числата за днес е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани", това заяви в студиото на "Здравей, България" здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

"Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие.  40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение", подчерта министърът.  По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България.

"Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ . Проблемът е един единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия", подчерта министърът.

"Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия трябва да подходим с разум", призова професор Ангелов.

"В аптечните складове има достатъчно количества "Ремдесивир". Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве", категоричен е професор Ангелов и подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

"Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове,  има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората" заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: