Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Затворници биха с пейки и маси надзиратели в затвора в Кремиковци
Автор: Цвети Тончева 07:33 / 26.10.2022Коментари (0)162
©
Затворници биха с пейки и маси надзиратели в затвора в Кремиковци. Това съобщи за Агенция "Фокус“ Ясен Тодоров, председател на УС на синдиката на служителите на затворите у нас. Случаят е от преди седмица и половина и е бил прикрит от ръководството на затвора и Министерството на правосъдието.

"В ден понеделник лишен от свобода заплашва служител на затвора. Стига се до ситуация, в която този затворник иска разговор с дежурен главен надзирател и командира на отделение", разказа Тодоров. Двамата се отзовават на такава молба за разговор и тогава им се нанася побой с пейки и маси от същият затворник и още лишени от свобода. Единият служител си е извадил медицинско за нараняванията, които е получил, а другият – не.

Началникът на конкретното поделение обаче разпорежда случаят да бъде прикрит, да не се пишат докладни и да се приберат медицинските свидетелства, разказа още Тодоров.

В момента по случая, и спрямо този началник, се извършва проверка. Но самият факт, че инспектор и то на ръководна служба в Министерството на правосъдието  се опитва да прикрие подобен случай срещу негови служители е недопустим, смятат от синдиката. Това е  офицер, човекът, който ръководи затвора в извънработно време и цялата негова охрана в работно време, което прави случилото се още по-недопустимо.

Според Явор Тодоров, случаите на прикриване на агресия на затворници са от години и именно това води до наглото и арогантно поведение на лишените от свобода. "Те са големи психолози и изследват къде може да им мине номерът.", каза Тодоров.

"Затворническото общежитие в Кремиковци, където е станал инцидентът, беше посочено за закриване в доклада за реформа в затворите.  А сега министър Зарков реши, че е необходимо и ще се прави реконструкция", посочи още Ясен Тодоров. По думите му, там условията са ужасни, има дървеници, а отоплението е  на твърдо гориво все още. 

Има още стотици такива случаи, които се прикриват, твърди Тодоров. "Когато се случи нещо такова, нормалната реакция е да се извика служител на МВР, да се подготвят документите и да се внесат в прокуратурата. След това съдът ще защити служителите ни. А това освен, че не се случва, надзирателите сами си водят частни дела, като си плащат на адвокати, за да се защитят".

Две такива дела е спечелила служителка на Сливенския затвор, която също е била нагрубявана и нападната от лишени от свобода. Един от тях е вече осъден на още една година затвор, посочи Ясен Тодоров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: