Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради валежите: Пострада най-известната двойка щъркели
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:25 / 18.06.2023Коментари (0)263
© Симона Бонева
От валежите пострада и най-известната двойка щъркели, които всеки можеше да наблюдава на живо от камерите на Българското дружество за защита на птиците. Гнездото им в самоковското село Драгушиново е паднало от проливните дъждове през последните дни.

Малките щъркелчета са спасени, благодарение на младежи, които бързо прибрали птиците. Те вече са в Центъра за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора, където ще са под грижите на опитни лекари. А двойката родители вероятно ще изградят гнездото си отново.

Ето какво съобщиха от Българското сдружение за защита на птиците:

В късния следобед в събота получихме сигнал, че камерата от гнездото в Драгушиново е спряла да предава, а малко по-късно с нас се свърза кметът на селото, за да ни уведоми, че гнездото на щъркелите е паднало.

Причината са дъждовете от последните седмици, които са напоили гнездото и са увеличили допълнително тежестта му, от което то се е килнало от платформата върху електрическите жици.

Благодарение на бързата реакция и координацията на местните власти, ЕРМ "Запад“ АД, хора от селото и екип на БДЗП гнездото заедно с двете щъркелчета в него, са свалени. Малките все още не летят, състоянието им след падането е тежко и предстои да бъде оценено от ветеринарни специалисти. По време на инцидента възрастните птици не са били в гнездото и по всяка вероятност са в безопасност.

Още същата вечер двете щъркелчета бяха предадени от нашия екип на доброволец на "Зелени Балкани“ от София, който днес ще ги транспортира към Спасителния център за диви животни. Предстои специалистите от центъра да ги прегледат и да преценят какво лечение е необходимо да се приложи.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят новото си гнездо.

Случаят демонстрира нагледно проблема, по който БДЗП и ЕРМ "Запад“ АД работят заедно – опасността за щъркелите и за мрежата от рисковите и недобре осигурените гнезда. В рамките на съвместния ни проект "Живот за птиците“ към момента са поставени около 950 нови щъркелови платформи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: