Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започват летните вируси. Какви са симптомите?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:01 / 19.05.2021Коментари (0)529
©
Пред кабинетите на личните лекари започнаха да се трупат пациенти, които са с летни ентеровируси, пише "Монитор“.

Летните инфекции протичат с грипоподбни симптоми - болки в гърлото и висока температура. Много характерно е появата на специфичен обрив по ръката, устата и крака. Не всички инфектирани обаче развиват напълно белезите, по които се разпознава вирусът.

"Много малка част от пациентите с подобни оплаквания се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести дали са точно ентеровирусни или е някаква друга инфекцията“, коментира за "Монитор“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. По думите му не е изненада, че вече има пациенти с типични за летните вируси оплаквания.

"Има си ги вирусите и се очаква да ги има и да зачестят тези пациенти с настъпващото лято“, каза още шефът на общопрактикуващите лекари.

Макар и симптомите на ентеровирусните инфекции до голяма степен да се припокриват със симптомите на COVID-19, е трудно да бъдат объркани от специалистите.

Има си тестове. Ентеровирусните инфекции протичат с диариен синдром“, коментира за "Монитор“ председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той коментира още, че през миналата година заради COVID-19 летните инфекции са били в пъти по-малко в сравнение с предни години. По думите му това е нормално, тъй като хората са спазвали противоепидемичните мерки. Именно заради това през миналата година като цяло са намалели и всички останали вирусни инфекции. 

"Ако хората спазват противоепидемичните мерки срещу COVID-19, ще се предпазят и от ентеровирусните инфекции“, обясни още д-р Миндов. Той призова хората да продължат да спазват тези правила. Според него е твърде вероятно и това лято да няма голям бум на летните вируси, ако хората спазват мерките. Той припомни още, че трябва да се внимава във водата във водоемите, както и с водата за пиене, защото именно чрез нея много се разпространяват тези вируси.

Заради това е много важно да се спазват мерките и за хепатит А, който е известен като болестта на мръсните ръце. Семейният лекар припомни, че подобни инфекции не трябва да се подценяват. При децата те често водят до бързо дехидратиране, докато при по-възрастните това се среща по-рядко. Понякога може да се стигна и до болнично лечение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: