Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Явор Божанков: Висока избирателна активност е универсалното лекарството срещу купения и контролиран вот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:23 / 21.01.2021Коментари (0)352
©
"Изборните промените се правят не в Изборния кодекс, а в Закона за мерките по време на извънредно положение. С тези действия управляващите гарантират, че дали ще има болни от COVID-19 или не, до изборите ще има извънредно положение, защото ако министърът на здравеопазването го отмени, с него отменя и изборните правила". Това заяви пред бТВ народният представител от Парламентарна група "БСП за България" Явор Божанков по повод на приетите вчера на комисия нови изборни правила.

Депутатът подчерта, че както според левицата, така и според становището на ЦИК, цялата отговорност се прехвърля върху администрацията и тя няма да се носи на високо политическо ниво. "Както и по времето на цялата пандемия", отбеляза Божанков.

Той начерта основните предизвикателства преди изборите - провеждането им при пандемия и купения, също и контролиран вот. "За второто лекарството е едно и универсално, то не е политическо - висока избирателна активност. Като най-голямата опозиционна сила наша задача е високата избирателна активност. За да я постигнем трябва да гарантираме на хората честни и прозрачни избори и опазване на тяхното здраве“.

Божанков поясни още, че действията на БСП ще са са по две линии - парламентарни и извънпарламентарни: "По отношение на парламентарните, внасяме изменения в Изборния кодекс, които касаят видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълване на протоколите и активна гражданска регистрация, която трябва да реши проблема с избирателните списъци. Извън парламента, започнахме серия от срещи с неправителствени организации и политически партии за провеждане на честни и свободни избори“.

По повод на видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, Божанков обясни, че действително ще се наложи промяна в Изборния кодекс. Той припомни, че видеонаблюдение се провежда по време на ученическите матури и училищата и общинските сгради са снабдени с камери.

"Когато говорим за видеонаблюдение, може застъпник или наблюдател в изборната секция с телефона си да снима, ако прецени, че се извършва нарушение. Това би подпомогнало прозрачността на изборния процес. Технологичното ниво позволява това да се случи, въпросът е в политическата воля това да се случи", добави депутатът от левицата.

"На тези избори управляващите отиват като на кино, с пуканки като наблюдатели на някакво събитие без да поемат каквато и да е отговорност за провеждането им, но смятам, че края на този филм може да ги изненада неприятно", каза в заключение Явор Божанков.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: