Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въпреки хилядите отрицателни становища, планът за застрояване на Карадере продължава
Автор: Пламена Николова 09:13 / 21.06.2021Коментари (0)515
© Фейсбук
Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива "Да спасим Карадере“. Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието, предлаганите варианти за развитие все още са само за застрояване на местността. Гражданската обединение за спасяване на Карадере продължава да търси среща с Министерството на регионалното развитие (МРРБ), за да намерят заедно решения за устойчиво развитие на района.

Към изпратените над 1400 становища за опазване на Карадере, постъпили във връзка с предварителното обсъждане на ескиз за ОУП на Бяла, бяха добавени още над 450 в рамките на общественото обсъждане на заданието за екологична оценка на Общия устройствен план на местността.

Междувременно обаче "План проект Бяла-2019“ представи новата концепция за развитие, изготвена въпреки становищата за запазване на местността, изпратени от граждани от цялата страна, както и от туристически организации, архитекти и биолози. 

Новата концепция залага 30 метра от брега, обособени като пешеходна зона и алея със заведения за обществено хранене и обслужваща инфраструктура. Преди да започне изграждането на инфраструктура, са предвидени геозащитни дейности и укрепване на брега. За да се изгради алеята и места за хранене, ще трябва да се преобразува терена на Карадере, а съществуващите гори и зеленина да се премахнат. На практика, 30-те метра, които според архитектите ще бъдат зелен пояс, няма да оставят нищо от съществуващата местност, алармират от Да спасим Карадере.

На 40 метра от брега са предвидени курортни зони с ниска плътност на застрояване. На мястото на съществуващите в момента лозя и земеделски насъждения са предвидени сгради за сезонно ползване, малки хотели, бензиностанции, сгради за социални, здравни, културни дейности.

Това безспорно е масово застрояване,  и големият въпрос е: ще се допусне ли поредният урбанизиран курорт или ще успеем най-сетне да развием устойчив туризъм, питат от Да спасим Карадере. Опитът по цялото Черноморие и обществените нагласи показват, че имаме спешна нужда от природосъобразна алтернатива, настояват от гражданската инициатива.

Като поръчител на новият ОУП, Министерството на регионалното развитие трябва да защити на практика заявката, че устройственият план ще създаде възможност за запазване на местността с развитие на природосъобразен туризъм и няма да узакони направените към момента нарушения. Засега концепцията на министерството не отчита вече направените сериозни пропуски в устройствените планове през годините, които правят възможно застрояването на местността.

Инициативата за опазване на едноименната местност очаква отговор на молба за спешна среща с МРРБ - поръчител на плана за застрояване на местността.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: