Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Войн Божинов: Между ГЕРБ и БСП ще е голямото състезание на предстоящите избори
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:16 / 20.01.2021Коментари (0)509
©
"Диалогът между България и РС Македония е в задънена улица. Управляващите не успяха да представят нашата гледна точка на другите страни-членки на ЕС. Няма и политическа воля да се защити националния интерес докрай. Българските управляващи имат много да се учат от гръцката дипломация. Нашата политика криволичи и в момента берем плодовете на това поведение", силно критикува българската страна в преговорния процес за еврочленството на съседката ни по "България он еър" историкът д-р Войн Божинов от институт "Рего".

Д-р Божинов иронично коментира и кадровия потенциал на управляващите: “Онзи ден, когато станаха трагичните събития в Хърватия, чух дамата, която ръководи нашата външна политика да казва, че сме "подпомогнали земетресението“ със 100 хиляди евро. Ако бях на място на земетресението, щях много да се зарадвам. С такива кадри далеч няма да стигнем. Нужна е повече компетентност".

Мнението на историка е, че договорът между България и РС Македония е бил подписан под външен натиск, заради присъединяването на македонците към НАТО и България се е подписала под един нескопосан документ. “Тогава къде са българските национални интереси?", риторично попита д-р Войн Божинов.

“Ако бъде направен компромис, той ще бъде направен от сега управляващите, а не от ново правителство. Всички си спомняме, че Борисов заяви, че България не може да приеме в наименованието на Република Македония да бъде сложено Северна, когато те преговаряха с гърците. Ето какво стана", посочи д-р Божинов.

В анализа си той подчерта, че България е на такъв вододел, че ние не защитаваме само нашата национална идентичност, а и нашата териториална цялост. Божинов припомни, че по време на гражданската война в Македония през 2001г. част от македонските управляващи са имали идея да се разменят територии – ние да дадем западната ни страна на албанците и да бъдем компенсирани с Пиринска Македония: “Въпросът е да задържим това, което имаме", бе категоричен експертът.

“Не завиждам на българските колеги, които са в комисията с РС Македония. Мнозина от тях съзнават, че са се качили на един историографски "Титаник“, защото рано или късно някой ще си измие ръцете с тях", предупреди Божинов.

“Битката ще бъде между БСП и ГЕРБ. Това са двете големи формации в българското политическо пространство. Другите партии и движения ще бъдат на втори план", прогнозира резултатите на предстоящия парламентарен вот Войн Божинов.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: