Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимание, момичета! Чуете ли това - бягайте далече!
Автор: Мариана Панчева 17:34 / 03.07.2019Коментари (0)655
© Blagoevgrad24.bg
360 милиарда лева - на толкова се изчислява годишният оборот от трафика на хора във всяка една от проявите му. Това стана ясно от специална пресконференция по проект за превенция на трафик с деца за сексуална експлоатация "Светулка - Освети мрака" на SOS Детски селища, организаторите проведоха и обучения на социални работници и приемни родители от Пловдив, които се запознаха с актуалните тенденции по проблема, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Цифрите от официалната статистика са само една малка чат от реалните случаи на трафик, може би в съотношение 1 на 10, обясни програмният директор на SOS Детски селища Димитрина Петрова. Така например според тази официална статистика през миналата година 155 лица са станали жертва на вътрешен трафик с цел развратни дейности, 154 - на външен трафик. Голяма част от пострадалите пък са се предоверили. 

Актуалната към момента схема е тази с любовника или т.н. от специалистите loverboy. Методът използва привлекателен младеж, близък до възрастта на жертвата, със скъпи дрехи, телефон, съблазнителен, манипулиращ. Насилникът създава емоционална връзка с жертвата си и бързо печели доверието й, тя започва да страни от близките си, развива зависимост. Тогава насилникът минава границата. Фразата, която трябва да заостри вниманието на влюбената девойка, е: "Задлъжнял съм, само ти можеш да ми помогнеш" и след това да помоли жертвата си да преспи с един "приятел", след това с още един и накрая я продава, разказаха психолозите. 

По думите им в риск по-лесно попадат уязвимите, бедните, преживяващи превратности в живота, но реално в риск може да е всеки - бременни жени, чиито деца в последствие да бъдат продадени; самотни възрастни хора; в схемата се включва и трафикът на органи. Но като цяло основната причина за попадане в лапите на трафика е бедността и стремежът за по-добър живот, по-добра работа зад граница. Модерните технологии също допринасят. Така например към момента около 9 години е възрастовата граница, до която средностатистическият родител може да упражни някакъв вид интернет контрол спрямо детето си. След това децата започват да изпреварват родителите си технологично и затова вербуването в интернет става все по-популярно и лесно.

"Трафикът е процес и когато едно дете е станало жертва - тогава вече е късно, целта е превенцията", подчертаха от SOS Детски селища. Затова са и настоящите обучения по проекта "Светулка". Неговата първа и основна цел е да научи децата какво е трафик на хора, какви са причините за него, как се случва, какви са последствията и най-важното - как малчуганите да се предпазят сами да не станат жертви. Проектът цели също да осигури на професионалистите, които работят с деца необходимите знания, умения и ресурси в превенцията на трафика, рехабилитацията на жертвите и повишаване информираността на децата.

В рамките му са разработени и обучителен модул, специален уеб сайт плюс онлайн приложение, вече изпробвани сред 15 училища в цялата страна (включително и в Пловдив). Тестовете са обхванали 4610 деца от 4, 5, 6 и 7 клас. В момента се обобщават резултатите и мненията на учители и родители, а голямата идея е през септември от SOS Детски селища да дарят на министерството на образованието своя готов продукт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: