Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Видовете заведения за хранене и развлечения се редуцират от 31 само на 10 основни вида
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:09 / 22.03.2024Коментари (0)974
©
Отпада изискването семейните и апартхотелите да разполагат задължително със заведение за хранене и развлечение. Това предвиждат промени в Закона за туризма, качени за обществено обсъждане. Промяната се налага заради спецификата на обекта и се предоставя възможност на хотелиера да може сам да преценява необходимостта от наличието на заведение за хранене и развлечение, като по този начин се облекчават малките и средни предприятия, които основно извършват дейност в този вид обекти.

С оглед динамичното развитие на туризма като отрасъл е предложена промяна в класификацията на типовете и видовете места за настаняване и заведения за хранене и развлечения и тяхното редуциране. Сега те са детайлно изброени и прекомерно дефинирани, което прави по-трудна евентуалната им промяна при желание от страна на хотелиерите и ресторантьорите да се променят според пазарното търсене и тенденции. По-конкретно, отпада понятието "типове“ – при местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения и се редуцират видовете. Отменя се разпоредбата, която определя хотелите според периода на експлоатация, териториалното разположение и предназначението и функциите им.

Видовете заведения за хранене и развлечения се редуцират от 31 само на 10 основни вида:

1. ресторант - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

2. механа - "една звезда", "две звезди", "три звезди" или "четири звезди";

3. бистро - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

4. закусвалня - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

5. заведение за бързо хранене - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

6. сладкарница - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

7. кафене - "една звезда", "две звезди" и "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

8. бар - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

9. дискотека - "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

10. питейно заведение (винарна, бирария) - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди".“

Предвид, че се редуцират видовете места за настаняване се допълва изискването към наименованието да се добави и "вид“. Това обстоятелство дава право на хотелиерите да използват абревиатурата "СПА“ и съответно обозначенията балнеолечебен (медикъл СПА), уелнес и талосатерапия. По този начин лицата ще имат свобода да рекламират обектите като балнеолечебен (медикъл СПА), СПА, уелнес и талосатерапевтичен хотел, ако към него има прилежащ сертифициран център.

Намален e капацитетът на всички заведения за хранене и развлечения, неподлежащи на категоризиране, от 12 места на 10 места, като по този начин се цели равнопоставеност за всички обекти, стимулиране развитието на малки и средни предприятия, както и е съобразено с предложената промяна на видовете заведения за хранене и развлечения.

С промените е предвидена възможност за регистриране на места за настаняване от клас "В“ и в ателиета в жилищни сгради, които се предоставят на туристи за нощувка. В тази връзка, са допълнени и конкретизирани дефинициите за "стаи за гости“ и "апартаменти за гости“ в ДР.

Съкращава се срокът от 6 месеца на 3 месеца при отказ от категоризация, след който заявителят да има право да подаде ново заявлениее. Предлаганата мярка е с цел да не се ограничава бизнеса да извършва хотелиерска или ресторантьорска дейност след отстраняване на несъответствията. От практиката е установено, че заложеният 6-месечен срок е твърде дълъг и създава ограничения за бизнеса да упражнява туристическа дейност, посочват в мотивите от Министерство на туризма, цитирани от Pariteni.bg.

Предвидена е съществена промяна за облекчaване на туристическия бизнес от гледна точка на оптимизиране на срокове, документи и такси за хотелиерите и ресторантьорите. Предлага се при настъпила промяна в лицето, извършващо дейност в обекта, тя да се извършва чрез процедура за промяна в обстоятелствата, а не с нова процедура по общия ред по ЗТ, както е сега.

Въпросната процедурата ще се осъществява само по документи и няма да се извършват проверки на място в обектите за удостоверяване на съответствие за вида и категорията, предвид на това, че за тези обекти вече е констатирано съответствие при първоначалната категоризация на обекта и е издадено удостоверение с 5-годишен срок на действие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: