Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вежди Рашидов: България и Турция ще работят заедно по границата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:55 / 13.01.2023Коментари (0)345
България и Турция ще работят заедно по границата. Двете страни имат обща воля да засилят съвместната си дейност по опазване ан общата граница, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов на среща с делегация на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Република Турция, водена от нейния председател Джелялеттин Гювенч, информира пресцентърът на Народното събрание.

Турските парламентаристи са на работно посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид.

Вежди Рашидов отбеляза, че България високо цени ангажираността на турската страна и нейния принос за сигурността на общата граница и ограничаването на нелегалната миграция. Благодарение на сериозния ангажимент на Турция, България беше опазена от миграционните потоци, подчерта той.

Според председателя на Народното събрание това са общи проблеми на ЕС, Турция и България и трябва да се търсят решения, базирани на разбирателството, политиката и дипломацията. Затова се ангажирах България да бъде посредник и да инициира среща между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим, посочи Вежди Рашидов. България винаги се е опитвала да бъде в помощ на диалога между ЕС и Турция, добави той.

Председателят на Народното събрание подчерта, че отношенията между България и Турция са прекрасни, изградено е партньорство в различни сфери и институциите им поддържат ползотворен диалог. Вежди Рашидов припомни, че преди месец направи официално посещение в Република Турция начело на българска парламентарна делегация. В разговорите си с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп, с президента Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър успяхме да констатираме изключително добрите връзки между нашите две страни, отбеляза той. Отношенията ни могат да бъдат дадени като пример за съвместно справяне с предизвикателствата, посочи Вежди Рашидов и уточни, че сътрудничеството между парламентарните комисии е изключително важно.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Република Турция Джелялеттин Гювенч подчерта, че двете страни имат общи проблеми и могат да ги решават заедно в диалог и съблюдавайки принципите на добросъседство и приятелство. Той отбеляза доброто сътрудничество между представители на различните институции на България и Турция и посочи, че в разговорите си в София е получил уверение за желанието за съвместна ползотворна работа в сферата на вътрешната сигурност.

Джелялеттин Гювенч подчерта, че подкрепя идеята на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов България да инициира среща между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим. Той изрази надежда, че Европа ще чуе това предложение.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на турския парламент благодари за сериозното отношение и сътрудничеството на България в борбата с тероризма.

По-рано турската парламентарна делегация беше приветствана в пленарната зала на Народното събрание.

Още по темата: общо новини по темата: 424
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
11.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: