Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Край на спекулациите! В Благоевград няма да се строи бежански лагер
Автор: Ливия Кукова 15:08 / 11.04.2024Коментари (0)881
© Фокус
Илюстративна снимка
През последните дни в благоевградския квартал "Струмско" се носят слухове, според които Общината планува там да се построи социален център, в който да се настаняват лица от ромски произход или бежанци, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Група граждани дори се организираха и започнаха подписка против евентуално изграждане на подобен център, която смятаха да внесат до Общински съвет - Благоевград. 

Във връзка с тиражираните в някои медии и социални мрежи неверни твърдения за намерениа на община Благоевград за изграждане на социални центрове в ж.к. "Струмско“ и населването им с лица от ромски произход и бежанци,  от Община Благоевград излязоха със следната позиция (публикуваме текста без редакторска намеса):

Грижата за най-уязвимите групи е един от ключовите приоритети за община Благоевград, тук към момента функционират 25 социални услуги. През следващите години Община Благоевград ще разкрие нови 19 социални услуги. Част от тях са в кв. "Струмско“.

Предвижда се в кв. "Струмско“ да бъде изграден комплекс, който включва:

1. Нова сграда за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания. Целта на тази социална услуга е да замени "старческите домове“. Тя е аналог на Домовете за стари хора, но в значително по-модерна форма. 

2. Нова сграда за резидентна грижа за лица с трайни увреждания –  особено необходима нова социална услуга, предвидена в Националната карта на социалните услуги;

3. Общински жилища с общо предназначение като общински жилища (не за бежанци или за определени етноси). Целта е да се осигурят и достатъчно жилища за:

- млади семейства в нужда;

- за ползване от завръщащи се в Благоевград специалисти или привличане на други, например медицински персонал;

- за ползване като ведомствени от изпълнители от културните институти, които са от други градове.

Намерението на община Благоевград е поетапно да бъдат продадени на дългосрочните им наематели старите общински жилища по кварталите, като междувременно бъдат изградени нови, в които да бъдат настанявани хора, отговарящи на условията в общинската Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища.4. Подземен паркинг и модерен парк върху него.

Във връзка с породилото се напрежение сред жители на ж.к. "Струмско“ кметът Методи Байкушев кани живущите в квартала на информационна среща, на която ще бъдат представени не само социалните проекти, а всички проектни идеи, които Община Благоевград възнамерява да реализира с цел облагородяване. Срещата ще се проведе в зала за тържества, ет. 3 на СУ "Иван Вазов“ на 16.04. (вторник) от 18:30 часа.

Плановете на Община Благоевград за разкриване на новите социални услуги, в това число и тези в кв. "Струмско“ бяха представени по време на Общественото обсъждане за актуализацията на Плана за интегрирано градско развитие 2021 – 2027 г. на Община Благоевград и представяне на възможностите за кандидатстване по Програма "Развитие на регионите“, проведено в началото на месец април 2024 г.

Още по темата: общо новини по темата: 424
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
31.03.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: