Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В мразовитите дни се опитвайте да дишате само през носа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:51 / 22.01.2024Коментари (0)528
©
Студеното време може да доведе до замръзване или хипотермия, което може да засегне белите дробове, но те са най-застрашени от въздуха. Когато въздухът е сух и студен, той може да предизвиква бронхоспазъм и усещане за стягане в гърдите. Причината е, че белите дробове се натоварват, за да овлажнят сухия въздух и така той може да възникне като дразнител. Вдишването на студен въздух може да причини и усещане за парене при много ниски температури.

Тези с белодробнни заболявания могат да бъдат силно повлияни от студеният въздух. При случаи на хронично обструктивно белодробно заболяване, бронхоспазмите могат да усложнят симптомите от заболяването и да направят дишането почти невъзможно, пише puls.bg. А при тези със заболявания като астма студеният въздух може да влоши вече наличните симптоми.

Белодробната хипертония е друго състояние, което може да бъде влошено чрез дишане на студен въздух. Въздухът допълнително може да свие кръвоносните съдове в белите дробове и да направи кръвообращението към органите затрудненио. Влошаването на това състояние може да доведе до сърдечна недостатъчност. Един от начините, по които стесняването на тези кръвоносни съдове се изразява е в пръстите на краката и на ръцете – те могат да придобият лилав отенък.

Препоръчва се да се намали или спре физическа активност, когато навън е студено, защото тренировката може допълнително да натовари белите дробове и да предразположи към възпаление. Физическото натоварване на дробовете намалява способността им да овлажняват и стоплят въздуха, което може да доведе до трайното им увреждане.

При прекарването на време навън е най-ефективно дишането през носа, а не през устата – носът е по-ефективен в овлажняването на въздуха. Носенето на шал или маска, която прикрива носа и устата също е препоръчително, за да могат да запазят топлината и влагата си, с които да смекчат ефектите от навлизащият в дробовете въздух. Макар и прекарването на време навън да е потенциално опасно за белите дробове, затворените пространства също имат своите опасности - близостта с други хора, топлата обстановка и намаления приток на свеж въздух могат да предразположат към разпространението на патогени, което да доведе до потенциални инфекции. Препоръчва се социални събития да се случват навън, или в добре проветрени пространства.

Още по темата: общо новини по темата: 570
05.05.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
предишна страница [ 1/95 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: