Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Карлово, Варна и Смолян протестираха срещу "даването на хубава Яна" и думата "съжителство"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:53 / 31.01.2016Коментари (0)303
В няколко града в страната се проведоха протести вчера срещу учебните програми, предложени от Министерството на образованието в началото на седмицата. Хората негодуват срещу отпадането на някои произведения от учебниците по литература, както и срещу формулировката в програмата по история за шести клас, според която учениците трябва да умеят да посочват примери за "съжителството между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието" в контекста на Османското владичество.

Предложенията на ведомството за новите учебни програми дори станаха повод за отстраняването на министъра на образованието Тодор Танев.

Карлово

гражданите се събрали рано сутринта на площада пред паметника на Васил Левски на фона на патриотични песни и със знамена в ръце, предаде БНР. За митинга са пристигнали и жители на Сопот, Калофер и други населени места, както и представители на патриотични организации като сдружение "Хайдути", Национален комитет "Родолюбие", дружеството "Традиция", облечени в носии и униформи.

Пред БНР един от организаторите на протеста в Карлово от дружество "Традиция" казва: "Обичам България и не трябва да забравяме, че сме българи преди всичко, да не забравяме традициите. Аз съм един от организаторите, за да не се подменя историята на България и всички истински българи и патриоти веднага ще надигнат глава, и няма да го позволят. Хората в една държава трябва да знаят историята на самата държава. Защо трябва да я знаят? В самата история има и хубави моменти, има и тежки моменти. Когато един народ оцелее в тежките моменти, трябва тези моменти да се уважават и да се почитат, а не да се отстраняват и да показват само лъскавите победи. Ние трябва да уважаваме всичко, което се е случило в страната. И това не трябва да бъде премахнато от учебниците".

В четвъртък, преди премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на образованието проф. Тодор Танев, Общинският съвет в Карлово е приел декларация против "подмяната и фалшифицирането на българската история и българската литература". В документа пише, че промените са "един от механизмите за обезбългаряване на страната ни".

Варна

Граждани на Морската столица също се организирали по-рано днес след инициатива в социалните мрежи от Славянската академия. Протестът се проведе пред паметника на отец Паисий в Морската градина.

Участниците изслушали словото на поетесата Елка Няголова, която призовала "да дойдат всички, които не дават хубава Яна, не дават "История славянобългарска", които пеят песните на Чинтулов". ("Даваш ли даваш, Балканджи Йово" отпада от програмата, част от песните на Чинтулов се местят в програмата по музика, а "История славянобългарска" отива от шести в девети клас, за да могат учениците да я осмислят по-добре, както обясниха от МОН в понеделник).

Протестиращите във Варна са подписали писмо-призив до премиера Бойко Борисов, в което се казва, че

"Министрите идват и си отиват, народът български остава, а е останал точно, защото е осъзнавал своята славна история, своята национална принадлежност. Не допускайте, господин премиер, да не уважаваме себе си, защото който народ сам не уважава себе си, не може да чака уважение от други народи".

Писмото призовава да се върнат отпадналите произведения, както и всеки следващ министър на образованието да не забравя, че "в управленския му стол е седял не кой да е, а дядо Вазов".

Смолян

Протестът в Смолян днес е организиран от Сдружение "Родопски хайдути" под надслов "Hямa дa зaбpaвим бългapcĸaтa иcтopия". Хората се събрали пред Хаджичоневата къща в квартал "Устово". Оттам се отправили към Алеята на възрожденците в квартала на литийно шествие с портрети на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев и други народни будители, съобщава Агенция "Фокус". На протеста присъствали председателят на Съюза на историците в Смолян доц. Христо Гиневски, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Муцевски, училищни директори и др.

Пред събралите се говорил председателят на сдружение "Родопски хайдути" Манол Ружинов. "Ние повече не искаме да се употребяват нашите национални герои, писатели, будители, свещеници, ако искате, защо са се борили, защо са загинали, дали има робство или няма... да оставят историята настрани. Нас не ни интересуват оставки, едни хора си отиват, други идват, настояваме просто за една прозрачност във взимането на тези решения, такива произведения, които са от национална значимост да не се махат по никакъв начин от учебниците. Затова се събираме", заявил той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Бюджет 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: