Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учене чрез игра: Как децата могат да разберат що е то "пътна безопасност"
Автор: Цвети Тончева 17:38 / 21.03.2024Коментари (0)904
©
Игра за пътна безопасност, засочена към децата, бе фокусът на рубриката ни "Визия 0“. За нея подробности разказаха Румяна Георгиева и Цвети Капитанова в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Георгиева е създател на играта за ученици, които лесно да възприемат правилата за пътна безопасност.

Капитанова заяви, че Георгиева е написала книга "Пътят на промяната“ – тя е подтикната да напише четивото след инцидент на пътя с хора, близки до нея. Разработена е за ученици над 16-годишна възраст, а в момента се прави весия за по-малките участници в движението.

Според Георгиева, когато темата за безопасно участие в пътното движение се представи на учениците в игрова форма, това е за предпочитане пред лекции и съвети, които учениците обикновено не приемат. "Ние даваме 44 карти, които представят пътя – инфраструктура, сигнализация, силата на личния пример, премълчаването, превенцията. Опитваме се да накараме младежите да се замислят, че много неща зависят и от нас и пътната безопасност е едно от тях“, каза още Георгиева.

"Най-много съм научила от своите деца – когато детето ти каже "Ти също грешиш“, урокът е незабравим. Иска ми се децата да не губят години с обясненията, че сме "скапана държава.“ Трябва активно да съдействаме за по-добро пътно поведения, смятат Георгиева и Капитанова.

"Липсва ми държавата като политика за превенция на пътно-транспортните произшествия. Искаме децата да бъдат осъзнати граждани от ученическа възраст. Да бъдеш гражданин е ежедневна работа – ежедневен подход към гражданското образование е необходим от най-ранна възраст. Не е достатъчен предмет в 11 и 12 клас в гимназията“, обясни още Румяна Георгиева.

"Възрастните целенасочено казват – "Нека децата да играят“. Възрастните са костелив орех и нашите действия на пътя също свидетелстват, че имаме нужда от промяна. Ние сме сътворили този свят, в който правилата са изпразнени от съдържание.“, обуслови Георгиева нуждата и възрастните да играят с децата си въпросната игра.

"Играта за деца от 10 г. възраст нагоре има нови елементи – ще говорим чрез нея за разсеяно шофиране и децата имат задача да правят забележки

на родителите. Подбрана е достъпна информация без травмиращо съдържание. Махнали сме статистическите карти, които показват, че България е на първо място в ЕС по смъртни случаи на пътя, защото считаме, че това не е инфорация, подходяща за деца“, допълни създателят на играта. Георгиева призова играта да се използва активно, за да се усвоят по-добре правилата за пътна безопасност от играчите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: