Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тревожна новина за една от най-обичаните от българите риби
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:28 / 18.07.2023Коментари (0)166
©
Тревожни феномени започват да се наблюдават в Черно море. Заради климатичните промени така любимата на всички българи цаца е започнала да скъсява дължината си. Масово рибокът се развива до 6-6,5 см и успява да съзрее полово. Обикновено това се случва, когато рибата достигне поне 7 см дължина.

"Установихме аномалията по време на нашите проучвания в Черно море. Наблюдава се и друга притеснителна тенденция. Още в началото на януари попчетата вече имат напълно зрял хайвер. Това означава, че размножаването им е започнало много по-рано. Това са необичайни явления, които се отдават на температурните промени на водата", коментира пред "България Днес" доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология - БАН.

По думите му именно изместването на сезоните обърква рибите и те променят биологичните си цикли. Ученият подчертава, че това е процес, който ще се задълбочава. Изследванията показват, че в дългосрочен план няма голяма промяна в температурата на повърхностните води, докато на дълбочина 30-50 метра има ясна тенденция на нейното повишаване през последните 30-40 години. В резултат на това няма благоприятна среда за много студенолюбиви видове, които извършват необичайни миграции.

"Ясен признак на покачването на температурите е и това, че засичаме нови видове, характерни предимно за Средиземно море. В Черно море вече са улавяни дори морски звезди, които преди не са оцелявали в него. Рибари са хващали в мрежите си екземпляри, характерни за турските курорти", допълва специалистът.

Засега подобни миграции са от областта на екзотиката и по-скоро инцидентни, отколкото тенденция. Според доц. Райков има доста време, докато започне подобен процес, но сме тръгнали натам.

"В дългосрочен план очакванията са тази динамика да се увеличи. И с температурните промени да се появяват още повече феномени като разпръснатост на рибата, нарушаване на традиционните за тях периоди на размножаване. Всички тези стресови фактори имат негативен ефект върху процеса на размножаването и като цяло водят до все по-неблагоприятна среда за рибните запаси в Черно море", категоричен е океанологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: