Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Третият мандат ще бъде връчен на БСП - какви са предварителните заявки
Автор: Самуил Иванов 07:45 / 16.01.2023Коментари (0)254
©
Президентът обяви, че ще връчи третия мандат на "Българската социалистическа партия". Така на практика се сложи край на спекулациите за това кой ще бъде избран за мандатоносител.

Румен Радев дава третия мандат на БСП за четвърти пореден път в рамките на две години и половина. Последните три пъти партията на социалистите не успя да излъчи редовно правителство. Политическата ситуация в момента изглежда дори по-сложна от тази през изминалите две години. До момента в рамките на 48-то Народно събрание партиите намериха повече въпроси, по които да се разединят, отколкото да се обединят. 

Очакванията през последните дни обаче бяха, че папката с мандата ще бъде връчена на "Демократична България". Изглеждаше, че една коалиция, в основата на която да стои ДБ, щеше да събере най-голямо мнозинство. Бойко Борисов посочи Христо Иванов като "новият обществен договор". Сега обаче, след като вече решението е официално, ситуацията се променя. 

Още преди седмица Корнелия Нинова заяви, че ако БСП получи третия мандат, ще бъде свикан Национален съвет, на който ще бъде взето решение за това какви действия да се предприемат. 

Кристиан Вигенин каза днес, че левицата ще положи всички усилия, за да сформира мнозинство. 

"Като мандатоносител ще положим всички усилия да има правителство. Няма да върнем папката предварително. Третият мандат е последен шанс в рамките на този парламент, в условията на криза, инфлация и война България да има правителство", каза той пред bTV. 

Въпреки готовността на БСП да постигнат консенсус с останалите политически формации, това изглежда все по-трудна задача. 

От ПГ на ГЕРБ-СДС имат взето решение на Конгрес да не участват в управление със социалистите. 

Никола Минчев заяви днес, че от "Продължаваме промяната" са готови да разговорят с мандатоносителя, ако получат покана за това. Той обаче каза още, че ПП ще продължи да следва своите приоритети, които бяха обявени в декларацията, която не беше подкрепена в зала. Припомняме, че БСП се въздържа по време на гласуването. 

От ДПС смятят, че с това решение на президента се отива към сигурни предсрочни избори.

"Твърдо отиваме на избори", каза Рамадан Аталай в студиото на NOVA.  

Позицията на "Възраждане" е категорична. Тази седмица Костадин Костадинов заяви, че се отива на нови избори и че нито една партия няма да рискува да влезе в "политическо кръвосмешение" с останалите. 

"Никой няма да рискува в тази ситуация да направи политическо кръвосмешение в името на т. нар. "национални интереси", каза той.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" каза, че шансовете да се реализира правителство с мандотоносител БСП са много по-ниски от тези, ако именно ДБ бяха избрани.  

"Едно съм сигурен - много по-малко вероятно е да се състави управление с мандата на БСП, отколкото, ако беше даден на "Демократична България", каза той пред NOVA.

Най-малката политическа формация в 48-то Народно събрание, "Български възход", обявиха своята официална позиция днес и заявиха, че са готови да положат всички усилия, за да бъде съставен редовен кабинет. 

"Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие, като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена", се казва в официалното становище на партията. 

Остават часове до връчването на третия мандат. След процедурата кандидатът за министър-председател на БСП ще има седемдневен срок, в който да излъчи състав на правителство.

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: