Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тафров: България трябва да продължи да бъде предвидим съюзник в НАТО
Автор: Цоня Събчева 16:18 / 08.02.2024Коментари (0)304
©
Не, не е близо краят на войната в ивицата Газа. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Стефан Тафров, бивш пoслaник нa Бългapия пoслeдoвaтeлнo в Итaлия, Beликoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO.

"Макар че не се знае, продължават сериозните усилия на Съединените щати, на арабски страни като Египет и Катар, да се постигне някакъв вид примирие и освобождаване на израелските заложници. Но през последните дни имаше надежда, че това може да стане. Вчера обаче излезе един доста максималистичен план на “Хамас", който Израел веднага отхвърли. Но усилията продължават и продължаването на военните действия не е в интерес и на двете страни. Така че аз се надявам, че там ще има някакво примирие или някакво успокояване поне временно.

Дипломацията има място в разрешението на тези конфликти, но тя е зависима от положението на терена, тя не е сама по себе си, посочи Тафров.  

"Освен това е зависима и от задачите, които й се поставят от политическите лидери. Например, в случая с Украйна е много рано да се говори за дипломация, тъй като има грубо нарушаване на принципа на международното право и няма място за някакви мирни преговори и за много дипломация. Тук е въпрос на съотношения на сили, повече място за дипломация има в Близкия изток. Разбира се там и тя действа много активно, ето държавният секретар Блинкен е в момента там. Има постоянно посещения на различни нива и от Съединените щати и от Европа, между самите арабски страни тече интензивен дипломатически диалог. Тъй че там, да, място за дипломация има много повече", каза Тафрон.

Той добави, че ООН е отражение на света, не е самостоятелна сила, това е съвкупността на 193 члена, организация, в която 5 страни имат право на вето, между тях и Русия.

"И няма как например, по отношение на Украйна ООН да играе някаква особена роля, защото Русия блокира всякакви опити за осъждане на нейната агресия в Съвета за сигурност. Затова ръцете на ООН са вързани в голяма степен, това е състоянието на света. ООН, повтарям не е самостоятелна сила, тя не е държава, тя няма армия, няма правителство, тома е междуправителствена организация. И тя е огледалото на международните отношения. И не може, когато има блокаж в международните отношения, това да не се отрази на ООН", добави анализаторът.

По думите на Тафров, България просто трябва да продължи да прави това, което прави в момента. Да бъде сериозен и предвидим съюзник в НАТО и партньор в Европейския съюз.

"Мисля, че ние добре се справяме с това, добре осъзнаваме интересите си. Правителството “Денков-Габриел" действа по един разумен и последователен начин, това е, което може да направи България с оглед своя потенциал и своите интереси. За нас разбира се, най-важна е ситуацията в Черно море, тъй като конфликта е в Черноморския регион и ние имаме особен интерес руската агресия да не продължи и Русия да не победи в Украйна.

Милитаризирането на Черно море е започнало и това, което можем да направим е да го отчетем и да вземем съответните мерки. И да отчетем факта, че поне в предвидимото бъдеще в Русия ще управлява един много опасен, бих казал фашистки режим. Който, за да продължи да се държи на власт, трябва да напада все нови и нови страни. Това е тъжната действителност и ние не можем да си затваряме очите пред нея", добави Стефан Тафров.

Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: