Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съпоставка на цените на горивата в България, Гърция, Сърбия и Румъния
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:12 / 17.01.2023Коментари (0)241
©
Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до българската граница, зареждат горива в България, тъй като тук са по-евтини. Цената на най-масовите горива в съседните държави е по-скъпа с между 10 стотинки до над 1 лев на литър. БНТ направи проверка.

Най-масовия бензин – А-95 в България е с 1 лев по-евтин от Гърция. В Серес например, гърците зареждан бензин между 1,80 и 2,00 евро за литър или около 3,50 до 3,90 лева. За сравнение в България цената на този клас бензина е между 2,50 и 2,70 лева за литър. По-евтин при нас е и дизелът. Разликата обаче там е с около 0,60 стотинки. За литър дизел в южната ни съседка плащат средно 1,80 евро за литър, или около 3,50 лв., докато у нас за литър плащаме средно около 2,95 лева. Заради големият отлив на местни хора от гръцките бензиностанции в близост до българската граница, много от малките фирми фалират, поради липса на клиенти.

Христониас Максимас: "В България в момента цената на дизела, който ме интересува мен, е два пъти по-ниска от Гърция. Аз зареждам големи количества и за моите камиони и коли и ми е доста по-евтино. Аз бих добавил, че много мои колеги и роднини от централните части на Гърция дори и Атина идват да зареждат в България, защото е по-евтино. При нас няма държавна помощ за горивата, а заплатите не се повишават. Според мен в България в момента е най-евтиното гориво на Балканите, а може и в цяла Европа".

Йоргос - шофьор от Гърция: "Зареждам често, винаги пълен резервоар. Поне 2-3 пъти в месеца идвам до тук".

Кокалас Йоргос - собственик на бензиностанция в Гърция: "Трудно е, много е трудно. Най-вече при нас малките бизнеси не ни помага никой. При големите вериги е по-лесно, те се справят, ние обаче загиваме".

Атанас Кочев - бизнесмен в Гърция: "От наши близки знаем, че в Серска област в момента специално, техните жители всички идват да зареждат в България. Чуваме че има предложение в Серска област да въведат дотация на горивата, защото бензиностанциите изнемогват и нямат работа и се опитват да запазят бизнеса си".

Проверката в Румъния пък установи, че цените на масовите горива в северната ни съседка не са много по-различни от тези в България. Стойността на бензиностанциите на най-използвания бензин А-95 е почти идентична с тази у нас. При дизела обаче цената е по-висока с около 10 стотинки за литър. А при пропан-бутана разликата е дори по-голяма над - 40 стотинки за литър. Затова и някои румънци предпочитат да зареждат с гориво автомобилите си в България.

Мариус Щефан: "Цените са много високи. Не можем да ги удържим, както през последните години. В началото имахме и отстъпка от държавата, 0,50 леи на литър гориво, но от 1 януари тази помощ спря".

Ангел Най: "В България цените на горивата са по-ниски от тези тук в Румъния. - Знаете ли, дали шофьорите идват в България, да зареждат гориво тогава? - Да, много хора зареждат гориво в България или Унгария".

Сходна е ситуацията и в Сърбия. Цените на най-масовите горива са с около 15 до 40 стотинки по-високи от тези в България. Така средно бензин А-95 струва около 170 динара или малко над 2,80 лв. Дизелът е около 195 динара за литър или близо 3,30 лв., а пропан-бутанът се търгува за 110 динара или за над 1,80 лв. Това е с около 60 стотинки по-скъпо спрямо цената в България. Все пак пътуващите до страната ни с цел зареждане на гориво не са много, но работещите у нас сърби не пропускат да заредят автомобилите си на по-ниските цени в България.

Още по темата: общо новини по темата: 453
15.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
03.05.2024 »
29.04.2024 »
предишна страница [ 1/76 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: