Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Студенти от Морското училище дават име на планета, която обикаля около далечна звезда
Автор: Пламена Николова 10:49 / 18.12.2019Коментари (0)478
©
Студентското астрономическо общество на Морското училище дава имена на далечна звезда с планета. Около Тангра обикаля Бендида, съобщи за Varna24.bg доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума и ръководител на Студентското астрономическо общество в Морско училище във Варна. 

През 2019 година астрономическата общност на планетата отбелязва 100 години от създаването на Международния астрономически съюз – организацията на професионалните астрономи. МАС има 82 национални и около 11 000 активни индивидуални члена. Българските астрономи отбелязват това събитие с голям брой интересни инициативи. 

По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз организира глобалната кампания "Дайте име на екзосвят – МАС100". Тя предоставя възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, изявили желание и готовност да организират национални кампании, са почти 100 и България е една от тях. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята. 

В продължение на една година любители-астрономи, астрономически организации и клубове на студенти и ученици, Общински детски комплекси, училища, изпращаха своите предложения до Националния комитет на инициативата "Дайте име на екзосвят". Получени са над 150 предложения.

Националната комисия определя за представяне в Международната комисия за избор на името на извънслънчевата планета предложението на Студентското астрономическо общество на Морското училище, Варна. Студентите предлагат звездата да бъде наречена на името на върховния бог на прабългарите Тангра. Предложението за име на планетата, която обикаля около звездата е Бендида – Великата тракийска богиня – майка.

При избора на имената, студентите са се стремели да спазят всички изисквания, поставени от Международната комисия на МАС. Предлаганите имена трябва:да са между 4 и 16 символа (без препинателни знаци); да се състоят от една дума (за предпочитане);да са произносими; да не съдържат елементи на обида; да не съвпадат със или да са твърде близки до съществуващи имена на астрономически обекти.

Екзопланетата, която вече ще носи българските имена е обозначена с WASP-21b. Тя се намира в орбита около звездата WASP-21. WASP (Wide Angle Search for Planets) е международен консорциум от астрономи, който търси екзопланети в северното и южното небесно полукълбо. WASP-21b е открита през 2010 година с метода на планетните транзити. Планетата WASP-21b има радиус 1.21 пъти по-голям от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Смята се, че тя няма твърдо ядро. WASP-21b има приблизително еднаква маса като Сатурн, или около една трета от масата на Юпитер. Това означава, че WASP-21b е с много по-малка плътност от най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер.

Звездата WASP-21 има радиус 1.06 пъти по-голям от този на Слънцето, така че двете звезди са много подобни. Спектралният й тип е G3, това означава, че е жълто джудже. Видимата й звездна величина е 11.6. Звездата се намира на 260 парсека (850 светлинни години).

WASP-21b обикаля своята звезда на разстояние от 7.77 милиона км, за 4.32 дни. Нейната орбита се намира около 8 пъти по-близо до звездата й от орбитата на Меркурий, най-близката планета до Слънцето.

От Земята, WASP-21 се вижда в съзвездието Пегас, с небесни екваториални координати RA 23:09:58.0, DEC +18:23:46.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: