Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стоил Алипиев: Колекторите и банките събират незаконни вземания по законен ред поради липсата на контрол от държавата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:27 / 26.05.2021Коментари (0)426
©
Като привилигирован кредитор, банките могат да образуват изпълнително производство срещу своя длъжник веднага, а той - да се противопостави едва след исков процес. Докато докаже правотата си, ще е минал по един дългогодишен път, свързан с много разходи за съдебни такси и адвокатски възнаграждения, а банката ще се е удовлетворила преди години от неговото имущество.

Това коментира председателят на Националната асоциация за защита на потребителите Стоил Алипиев пред в. "Труд“ и добавя, че дотам може да се стигне заради непроизнасянето на компетения орган за неравоправността на клаузите в договора между банката и потребителя, когато са одобрявани общите условия.

В повечето случаи приемането на общите условия се извършва от специален държавен орган, но съгласно действащото законодателство преди това задължително и безусловно те трябва да минат за одобрение от КЗП, разяснява експертът по потребителски права. "Договорите с общи условия са типизирани, с предварително едностранно изготвени от търговеца клаузи, за неопределен период от време и за неограничен кръг от потребители.

Промяната от страна на потребителя на вече одобрени правила за работа на търговци е фактически невъзножна“, посочва Алипиев и подчертава ключовата роля на КЗП като издаваща санкция за наличието или липсата на клаузи, които поставят потребителите в неравнопоственост спрямо търговеца.

Наскоро НАЗП запита КЗП със заявление за достъп до обществена информация какви санкции е дала за неравноправност на общи условия на банки, небанкови финасови институции и телекоми при пускане в сила на техните общи усовия. "От отговора разбрахме, че това е информация, която КЗП определя като “статистическа", което обаче не е най-големият проблем.

Проблемът е че в официалния отговор е посочено, че такава информация не е създавана, което означава, че не е правено. Става въпрос за липса на едиствената форма на ефективен контрол срещу едни от най-силните икономически търговци, които освен поради чисто икономически причини, са и институционално поставени в положение на небходим търговец, за съществуването на потребителя и физическото му оцеляване“, обяснява Алипиев и припомня, че заради наличието на прекомерно много неравноправни клаузи в потребителските договори в началото на 2019г. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и прикани страната ни да преразгледа неравноправните клаузи, за да се осигури подходяща защита на потребителите.

При потребителските кредити неравноправните клаузи се отнасят за общия размер и разходи по кредита, дължимата от потребителя обща сума и годишния процент на разходите, начините за изплащане на кредита, включително например за броя, периодичността и размера на погасителните вноски. "Като започнем от преддоговорната информация, която трябва да бъде предоставена на хартиен или друг траен носител, по ясен и разбираем начин, като има изискване за големината на шрифта, можем да продължим със забрана за събиране на такси и комисионни за действия, свързани с усвояване и управление на кредита, едностранно изменение на общия разход по кредита, правото на предсрочно погасяване и пр.“, конкретизира Алипиев.

При телекомите пък най-често става дума за различен тип клаузи, които дават възможност на доставчика да изисква получаването на цената на недоставена от него услуга и така го поставят в привилегировано положение спрямо потребителя. Например, потребителят трябва да заплати оспорена от него сума за услуга преди да е извършена проверката, разяснява той.

Във всички развити пазарни икономики функционира държавен регулаторен орган, който има компетенции, лостовете и прерогатива да влияе върху договорните отношения между търговците и потребителите. В България тази основополагаща роля в регулирането на неравностойното положение на двете страни е на КЗП.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: