Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специално отличие от НАСА за българчета, вървят по стъпките на Мъск!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:52 / 24.04.2023Коментари (0)329
©
Варненски ученици получиха специално отличие в конкурс за проектиране на космически градове, организиран от National Space Society на САЩ и НАСА. Те са били в конкуренция с над 4500 проекта на 27 хиляди ученици от 19 страни. 

Проектът бе представен от ученика Мартин Алатов от Гимназия "Йоан Екзарх“ във Варна по време на заседание на Младежката академия "Космос и право“, организирана от Варненския апелативен съд и Планетариума на Висшето военноморско училище. По него са работили общо седем младежи, като останалите са от Математическата гимназия във Варна и един ученик, който живее в Калифорния, уточни пред БТА Алатов. 

Той смята, че идеята им е революционна, защото полага основите на космическото летище. Това не е свързано само с колонизирането на Космоса, а и с развитието на туризма и на цели нови браншове, каза ученикът. То дава сигурност, че няма да изчезнем като вид, а ще можем да отидем някъде, каквото и да се случи тук, добави той.

Проектът обаче ще бъде възможен за реализация чак след стотина години, призна младежът и отбеляза, че засега може да се доверим на Илон Мъск и другите частници, които хвърлят големи усилия към планетата Марс, надявайки се, че това е правилният избор за заселване на хората от Земята. Има обаче и интересни аспекти за колонизирането на Венера, сподели ученикът. Той смята, че до хиляда години човечеството би могло да усвои тамошните условия, но след подготовка и решаване на проблемите с отклоняването на слънчевите лъчи и отровните газове. 

Причината проектът им да се хареса, Алатов обяснява с намесването на космическото право и схващането, че Космосът е на всички, а не на отделни държави или корпорации. Според него комисиите, оценявали предложенията, съставени от специалисти с голям опит, са оценили високо тяхното послание, че в Космоса всички сме единни и равни и трябва да положим основата на възможно колонизиране на планети, които са собственост на цялото човечество. 

Учениците са измислили и валута – "спейс коин“, която е напълно дигитална и е извън бордовете на национални валути, зависима от ресурсите на Космоса, но независима от инфлациите, подчерта Алатов. Върху нея трудно ще могат да бъдат наложени санкции и ембарго, защото ще бъде обезпечена с ресурси като платина, злато, никел, мед. Космическото летище "Space port 1", което те са разработили, ще бъде надежден партньор на Земята и ще може върти капитали с целия свят, допълни той. 

В момента се разработват и много проекти за космически хотели, съобщи Алатов. В тяхната идея също е представен такъв и в него се предлагат и холограми, които да предразположат хората да се чувстват у дома си. По думите му тази концепция не е разглеждана досега от други участници в конкурса. Пътят до космическия хотел дава възможност на туристите да видят уникални неща, а престоят предлага изпитване на безтегловност и дегустация на космическа храна. За две седмици там човек може да има чудесни преживявания, а за пътуване до Марс например ще са нужни години, а и няма гаранции ще се върне ли жив, добави Алатов. 

Запитан дали младите хора вярват в извънземните, той отговори, че са сигурни, че ги има. Наивно е да смятаме, че сме единствени и няма по-развит разум от нашия, но не и в нашата Слънчева система, каза той. Младежите смятат още, че трябва да бъдат положени доста усилия за почистването на космическия боклук, който е пречка за развитието на всички бъдещи проекти извън Земята.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: