Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специализираната прокуратура с подробности за разбитата печатница за пари в Слънчев бряг
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:43 / 23.10.2018Коментари (0)864
©
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти (евро и долари).  Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на част от тях – за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Участниците в групата бяха задържани на 20 октомври 2018 г. в Слънчев бряг и в Пловдив при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на служители и експерти от Областните дирекции на МВР в Бургас и Пловдив.

Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудвана за целта печатница, разположена в подземен етаж на хотел "Кантилена“ в "Слънчев бряг“. Други двама бяха задържани в Пловдив.  Жилището на единия от тях се оказва превърнато в депо за съхранение на готова "продукция“.

При извършените претърсвания в нелегалната печатница, освен техниката и консумативите за производство на фалшива валута, са намерени и иззети листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро, както и с номинал 50 щатски долара. Общата стойност на изработваните неистински банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди долара.

В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са открити и иззети готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 хиляди долара. Във въпросното жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща на канабис. 

Събраните доказателства, в т.ч. със СРС, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 г. Тогава е започнало оборудването на нелегалната печатница с техника и материали. Според експерти от Европол и Сикрет сървис, които съдействат по случая на българските разследващи, неистинските банкноти са с изключително високо качество.

Доказателства сочат още, че групата е започнала опити за продажба на фалшиви банкноти на черния пазар през септември 2018 г. Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите (с презумпцията, че могат да бъдат реализирани и в страни извън ЕС).

На четиримата обвинени за участие в групата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 октомври 2018 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража“ за всеки от тях.

Още по темата: общо новини по темата: 1
20.06.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: