Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социолог: Румен Радев дава заявка към лявото, но не към БСП. Той не би се впуснал в лична война с Нинова
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:31 / 02.08.2022Коментари (0)382
© БГНЕС
Създаването на служебни кабинети на често в последната година и половина създава възможност на президента все повече да влияе в политиката и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Според нея партиите трябва да са готови за това в политическите си битки.

"Президентът би трябвало в тази ситуация да играе ролята на балансьор, на умиротворител. От друга страна, когато с тези служебни правителства и с фигурите, които подкрепя, влиза все пак в определен вид конфронтация с политическите субекти, стои един много сериозен въпрос. Не вървим ли по този начин към едно отслабване на партийно политическата система? Не е тайна, че има разклатено доверие към партиите и ако това продължава ние можем да преминем лека, полека към заявка за друга формула", каза Боряна Димитрова.

В това правителство виждаме три групи, каза тя. Едната е, като че ли в доста сериозна опозиция на сегашното ръководство на БСП - министри или опозиция, или икономическият министър, който беше уволнен от ВМЗ - Сопот.

Румен Радев дава заявка към лявото пространство, но да не е заявка към БСП. Димитрова смята, че президентът не би се впуснал в лична война с Корнелия Нинова и сегашното ръководство.

Другите крила са съветници на президента Радев, повече или по-малко известни, както и фигури, които са експертни.

"Тук не става дума просто за битка, срещу г-жа Нинова, по-далечната проекция е да се даде едно по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство, друг политически израз на цялото ляво русофилско пространство. Доста по-предпазлив е този път, но много амбциозен. Президентът е доста балансиран, има няколко крила, но заявката е за бъдеще доста по-амбициозен и глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация", каза Димитрова.

България е една от малкото страни, в които има служебен кабинет. Замисълът по Конституция е, когато има остро политическо противопоставяне, когато има блокаж в парламента - основната му задача е да проведе едни честни избори и да балансира политическите страсти. Но на практика в България видяхме миналата година как служебното правителство даде старт на една нова политическа сила и само за няколко месеца успя да се превърне в първа политическа сила, партнирайки си с президента Радев.

Той тогава каза: " Ако имахме повече министри като Петков и Василев, България би била друга". Те казаха: "Нашият президент, това е президентът Радев". Година по-късно нещата стават по-различни в отношенията между тях, припомня Боряна Димитрова.

Още по темата: общо новини по темата: 634
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: