Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социолог: Bългарският елит е по-склонен да слушка и да папка, вместо да взима сериозни политически решения
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:40 / 05.01.2024Коментари (0)874
© NOVA NEWS
Не мисля, че това правителство се крепи на вътрешни фактори и на отношенията между партиите в него, а по-скоро на геополитически натиск. Светът се тресе, има сили, които искат да прокарат разграничителните линии от едната или другата страна. България се намира на сериозен разлом между изтока и запада, тук се пресичат интересите на Русия, САЩ, Турция – това прави страната ни доста специфично място, обект на интереси. Тези интереси са спойката, върху която успява да се скрепи това правителство. Това заяви социологът Кольо Колев.

Той е песимист за умението на българските политици да отстояват националните ни интереси. "За съжаление, българският елит е по-склонен да слушка и да папка, вместо да взима сериозни политически решения. Страхувам се, че българският елит не е на това ниво, послушковците са прекалено много", каза Кольо Колев.

В отговор на въпрос за евентуални предсрочни избори социологът допуска, че е възможно правителството да падне и да има избори "2 в 1" – предсрочни парламентарни и евровот. "Това може да стане при голям корупционен скандал. Изначално тази сглобка е противоестествена, първият отстъпва властта на втория без да участва – такова нещо не сме виждали", каза социологът.

Въпреки това смята, че партиите нямат интерес от големи скандали и очаква да има демонстрация на дистанцираност между партиите в управляващата коалиция. "Съвсем случайно сме в този креват, ако мислиш, че има нещо общо…", илюстрира думите си социологът пред Нова нюз. "Нито една политическа формация не би се осмелила да предизвика криза, защото се страхуват от обществото, където недоволството е много силно и те рискуват да бъдат пометени", смята Кольо Колев.

Той коментира, че всички партии започват сезона с много нисък политически ресурс. "Това показва изследването не само на "Медиана", но и на други социологически агенции. Нито една от парламентарно представените формации не се намира в политическо здраве", каза Колев. "Самата "сглобка" не удовлетворява голяма част от избирателите", обясни социологът и допълни, че само за Делян Пеевски нещата изглеждат позитивни, защото той успя майсторски "да се вклини" във властта. "51% казват, че тази сглобка е вредна за страната, а 18% казват, че тя е полезна. Без съмнение е добре, че има бюджет", обясни социологът.

Относно приема на България в Шенген, но само по въздух и вода, той смята, че в обществото остава усещане за нещо неизговорено. "Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия", обясни Колев.

Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бюджет 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: