Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Смяната на времето ни се отразява лошо, ето защо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:05 / 31.03.2024Коментари (0)985
©
Смяната на времето към лятно часово време се отразява негативно на здравето на хората, казва кандидатът на медицинските науки, сомнологът д-р Юрий Погорецки. Той отбелязва, че сомнолозите в Съединените американски щати и Европа са категорично против смяната на часовниците към лятното часово време и дори икономическите ползи от подобно действие са изключително съмнителни. 

Как смяната на времето влияе на тялото?  

Д-р Погорецки съобщава, че по време на преходния период, броят на инсултите и инфарктите се увеличава значително, увеличават се и пътните инциденти поради сънливост и недоспиване. По думите му нарастват и хората с психоневрологични разстройства и случаите на самоубийство. Той отбеляза, че има обостряне и на други хронични заболявания. 

Сомнологът коментира още, че в случая не са проведени изчисления спрямо икономическите загуби, свързани с влошаването на здравето на хората. "Да, имаме цикъл на сън и цикъл на будност. И те не могат да се разместват помежду си. Защо?" Защото производството на хормона мелатонин, златния хормон на съня, открит през 1952 г., е нарушено и едва сега започваме да разбираме това", казва специалистът.  

Той допълва, че мелатонинът "е отговорен за спокойствието, както и за профилактика на онкологични заболявания и за висок имунитет." Сомнологът отбелязва, че през октомври 2023 г. СЗО постави здравия сън на първо място за човешкото здраве. 

"Необходимо е да се придържаме към култура на съня - лягаме в 22 часа и трябва да се събудим в 6 сутринта, тоест 7-8 часа сън“, добавя специалистът. Той допълва, е за човешкото тяло е по-добре да живее по зимното часово време. Сомнологът отбелязва, че смяната на стрелките на часовника засяга най-много тези хора, които вече имат хронични заболявания - сърдечно-съдови, нервно-психични, ендокринни заболявания, наднормено тегло, метаболитен синдром.

"Трудно се адаптират към смяната на часовото време малките деца, бременните, работещите през нощта - рискови групи: лекари, пожарникари, военни, спасители, тъй като поради нощните и ежедневните дежурства техните денонощни ритми вече са нарушени, ", отбеляза сомнологът. 

Той отбеляза, че всеки трябва да спи достатъчно и е по-добре да си легне по-рано, например в 21.00 часа, отколкото да отложи лягането си, за да е пред екрана на телевизора или мобилни устройства. Експертът допълва, че през есента местим часовника с час назад, а през пролетта - с час напред. 

Стрелките на часовника за лятното часово през 2024 г. у нас ще бъдат преместени в нощта на 30 срещу 31 март, в 3:00 часа. Това винаги се прави в нощта на събота срещу неделя, за да има повече време тялото да се адаптира преди началото на новата работна седмица. Смяната на час е с цел по-рационално използване на дневните часове и пестене на енергия за осветление, както и за синхронизиране на времето с други страни, допълва още сомнологът, пише actualno.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: