Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Служебният екоминистър: Даваме над 610 млн. лв. на 21 общини за по-чист въздух
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:56 / 25.04.2023Коментари (0)263
© bTV
България бе в активна наказателна процедура във връзка с нарушения на качеството на въздуха. Март месец съдът на ЕС прие решение, с което определи, че жалбата на Европейската комисия е недопустима.

"Първоначално ЕК беше поискала да бъдат наложени еднократни и периодични санкции, като стойността е значителна – дневни глоби в размер на над 3000 евро. Това е еднократната санкция, а периодичната – над 28 000 евро на ден. Като сметки към настоящия момент няма да заплащаме над 13 милиона евро до този момент и около 20 милиона на година", каза пред bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова

"Сега амбицията на държавата трябва да бъде още по-голяма, защото направихме крачка и трябва да продължим напред", допълни Карамфилова.

В тази връзка от вчера процедурата "За по-чист въздух" по Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) е отворена за кандидатстване. Във фокуса на мерките ще са 21 общини, в които се наблюдава проблем с качеството на атмосферния въздух. За тяхното определяне е взет периодът пет години назад.

"Тя е в размер на над 610 млн. лв. Програмата е насочена към мерки, които са свързани с подобряване качеството на въздуха. Най-много средства ще бъдат насочени към Столичната община. Тези 21 общини са избрани във връзка с мониторинга на качеството на атмосферния въздух и по-специално нарушенията, които са регистрирани по отношение на фините прахови частици. Това са общини като Благоевград, София, Пловдив, Казанлък и др.", обясни още служебният екоминистър.

Около 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологично ефективни уреди.

Незаконните дейности по Черноморието ни и разораването на дюните

"Вече имаме план график за засилени проверки. Фокусът на регионалните инспекции в Бургас и Варна ще бъдат насочени към това да се провери качеството на морската вода и замърсяванията по плажната ивица", поясни министър Карамфилова.

Фокусът на настоящите проверки ще бъдат и преместваемите обекти. Планират се съвместни проверки и с общините.

По отношение на разораните дюни на Равда екоминистърът обясни, че темата е приоритетна за МОСВ.

"Разораването на дюните се оказа една язва и всяка година се срещаме отново и отново. Сезирахме се, наложени са наказателни постановления", допълни тя.

Росица Карамфилова подчерта, че приема темата лично и затова е инициирала среща с министрите на регионалното развитие и туризма.

"Наличието на специализираните карти е ключов инструмент, за да опазваме тези дюни и когато те се включат в кадастралните, да се знае има или няма дюни, може или не може да има строителство", коментира още Карамфилова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: