Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Швеция и нейната самотна стратегия срещу коронавируса
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:42 / 21.07.2020Коментари (0)692
©
Привлякла вниманието на цял свят с не толкова строгата си стратегия за борба с коронавируса, Швеция регистрира вече почти рекордно за Европейския съюз количество нови случаи на Ковид-19. Властите обаче уверяват, че епидемията забавя ход. През последните две седмици северното кралство се нарежда на незавидната втора позиция сред 27-те страни членки по брой нови случаи на милион население след Люксембург, сочат данни, обобщени от АФП. Делът на новозаразените е шест пъти по-голям от средното за ЕС и наближава нивото, характерно за най-активното в момента огнище в Европа - на Балканите.

Според официални оценки почти всеки пети жител на Стокхолм днес е носител на антитела - по-голям процент, отколкото в другите страни, въпреки че Швеция не си е поставяла за цел да постигне колективен имунитет.

Държавната агенция по здравеопазването, наложила първоначалната и оспорвана стратегия на страната, смята, че скокът на новите случаи до голяма степен е в резултат на увеличаването на броя на тестовете, предава Франс прес, цитирани от БТА.

"Щом правите повече тестове, откривате повече случаи“, заяви за АФП епидемиологът Андерс Валенстен.

Швеция разполага с доводи, доказващи, че епидемията в страната не се разраства. Първо, смъртните случаи и хоспитализациите намаляват; второ, спада и делът на положителните проби сред всички тествани - от 12 процента през юни на 6 процента в средата на юли.

Противно на повечето европейски страни Швеция така и не постави населението си под карантина - предпочете да не затваря училищата за учениците над 16 години, остави отворени също кафетата, баровете и различните ресторанти. Маските, каквито от месеци почти не се виждат из улиците на Стокхолм, на практика изобщо не бяха задължителни в публичните места.

До 31 май кралството бе регистрирало 39 160 случая. Към 15 юли броят им почти бе удвоен и достигна 76 492. Същевременно броят на починалите нарасна само с около 20 на сто до 5572 - доста повече, отколкото в другите скандинавски страни.

С оглед този скок на новозаразените СЗО нареди кралството в края на юни сред страните "със силна вторична поява“ на заразени с Ковид-19. Главният епидемиолог Андерс Тегнел, "лицето“ на шведската стратегия, спомена тогава за "невярно комплексно интерпретиране“ на данните.

Държавната агенция по здравеопазването заяви неведнъж,
Андерс Тегнел - главен епидемиолог на Швеция
че увеличението е главно за сметка на леки случаи, незабелязани преди, тъй като в началото били тествани само тежко болните. Според Карин Тегмарк Визел, друг служител от здравната агенция, намалелият брой тежки случаи идва оттам, че обществото се е научило да брани по-добре уязвимите спрямо вируса.

"Хората разбраха как да се приспособяват към болестта, да се държат на разстояние един от друг и да защитават по-добре рисковите групи", заяви тя пред АФП. Недостиг на тестове Независимо от ширещите се съмнения и факта, че много страни затварят вратите си за гости от Швеция, страната все така защитава своя подход към кризата, очертала се дългосрочна - изтъква, че строгите карантинни мерки, налагани другаде, няма как да се търпят продължително време. Според Антоан Флао, директор на Института за глобално здравеопазване към Женевския университет, грешката на Швеция безспорно не е политиката ѝ, отричаща карантината, а по-скоро забавянето с интензивното тестване.

"Наистина е за съжаление, че Швеция не съчета тази амбициозна политика с масово тестване", отбелязва той и посочва, че броят на смъртните случаи в Швеция днес все така доста надхвърля средния за Европа.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: