Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руменова: Клиентите също имат лична инфлация, но не товарят с нея телекомите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:55 / 08.02.2024Коментари (0)423
©
Добавянето на възможност за намаляване на цените на мобилните услуги по действащи договори при дефлация само по себе си няма да възстанови нарушения баланс между правата и задълженията на операторите и клиентите. Това е позицията на основателя на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова, която добави: 

Дори след тази редакция, не се ли предвиди опция потребителят да се откаже от договора без неустойки, особено ако увеличението е в прекомерно голям размер, отново ще е налице недобросъвестно поведение на търговеца. Предвид инфлационните процеси, можем да предположим, че и подобна нова уговорка (с добавената възможност за намаляване на цените при дефлация) би оставила по-силната страна в тези отношения в по-изгодната позиция. 

"Освен това, недобросъвестно и несправедливо е потребителят да поема изцяло риска и тежестта на финансовата несигурност от инфлацията. Той също има своята лична инфлация (намаляла покупателна способност) за този период, но не товари с нея телекома си. При дефлация и спад на цените каква би била вредата за телекома и съпоставими ли са рисковете за страните в едната и в другата хипотеза? Това прилича на дискриминация“, счита Габриела Руменова.  

Отново подчертаваме, че клаузата за индексацията не е индивидуално договорена, а и така оформена не дава никаква възможност на потребителя при сключването на договора да прецени икономическите последици от този акт в бъдеще. Т.е., той единствено е уведомен, че е възможно цената да се повиши с неизвестен процент при настъпването на определено обстоятелство, над което той няма власт, така както не може да влияе върху общите условия на телекома. 

Не на последно място, за да се прецени дали уговорките са във вреда на потребителите, общите условия се разглеждат в съвкупност, а не всяка клауза в тях сама за себе си. 

В заключение, редактирането на клаузата с добавяне на хипотеза за намаляване на цената при дефлация не решава проблема с нейната неравноправност и с обстоятелството, че прехвърля върху потребителя цялата тежест при инфлация.

Още по темата: общо новини по темата: 76
18.04.2024 »
25.03.2024 »
19.03.2024 »
19.03.2024 »
18.03.2024 »
22.02.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: