Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Драганов: Неграмотността в Държавната агенция за бежанците ще доведе до допълнителни беди и в бъдещи периоди
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:45 / 21.10.2022Коментари (1)220
©
Румен Драганов - председател на Института за анализи в туризма, в интервю за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

Експерти и хотелиери предупреждават за втора бежанска вълна към България. Отделно се чува недоволството на работещи в бранша за неизплатени средства за хуманитарна помощ. За коментар по темата сме поканили Румен Драганов – председател на Института за анализи в туризма. Добър ден.  

Добър ден.  

Г-н Драганов, както казах, областни управители, граждани и хотелиери сигнализират, че се очаква втора бежанска вълна към Българското Черноморие, а и не само. Подготвен ли е хотелиерският бранш и имаме ли капацитет да приемем идващите насам украински граждани?  

Мисля, че към момента не е удължен срокът след края на месец октомври по отношение на украинските граждани със специален статут, които ще бъдат в България, от гледна точка на това дали те ще бъдат настанявани в хотели, какво ще бъде заплащането за тях. И поради тази причина тези сигнали, които казвате, те са повече да се пробва обстановката и да може по-бързо хотелиерите, които желаят да обслужват украинци със специален статут, да имат яснота дали ще могат да правят това и на каква цена, тъй като досега цената от 15 лева беше за летния сезон, сега ние влизаме в зимния сезон, където е необходимо и отопление, така че тези пари няма да стигнат.  

А как ще се отрази, ако това е истина, върху бизнеса втора бежанска вълна?  

200 милиона за бизнеса, които влязоха сега общо взето съвсем изненадващо в периода между месеците април, май, юни и до края на октомври, това са добри пари за тези, които предоставиха тези услуги. Вярно, че имаше едно забавяне поради някаква грешка в софтуера, която беше открита по-късно. Сега обслужването на всеки един, който е предоставил убежище на украинци със специален статут, е получил парите си и няма да има проблем с получаването на парите. Тук само с тази уговорка, че ако има някакви дублажи, ако лицето е регистрирано в повече от едно място, ако то междувременно е започнало работа и т.н., и т.н., няма да бъде получена сумата, която е заявена, тъй като има промяна в обстоятелствата.  

В свое интервю вие преди дни вие бяхте казал, че Държавната агенция за бежанците отказват да поеме отговорност за украинците. Какво всъщност направи тя за ситуацията с бежансците и какви са очакванията към нея?  

Очакванията към Държавната агенция по бежанците са тя да се занимава с всички въпроси, които са свързани с бежанци от други страни. А специално украинците не са бежанци, а те са със специален статут на убежище в България, за което има отделна програма. Но независимо от това, хората отАгенцията просто се скриха и цялата работата просто се вършеше от Министерството на туризма, което изключително много натовари работата на Министерството и то не можеше да се занимава с нормалната си дейност - такава, каквато трябваше да върши, а една значителна част от екипа му се занимаваше с обработка на документите по отношение на украинците със специален статут. Оттам пък и разминаването в документите, грешката в софтуера и т.н. допълнително натовариха министерството, което не е окей. Агенцията за бежанците не си върши работата по отношение на украинците. И сега, когато става въпрос къде те ще бъдат настанени, това не са въпроси към Министерството на туризма, а това са точно към тази Агенция, която не си върши работата. Тази агенция не работи с бюрата на труда по начин, по който работят в другите близки страни, което означава украинците със специален статут да са към бюрата по труда, оттам да получават помощите си, и с тези помощи те да се разплащат с местата за настаняване, независимо дали става въпрос за хотели, частни квартири, или наети апартаменти и квартири, такива, каквито има в изобилие в страната. Ето тук се вижда държавната политика по отношение на това. Ние по изборите казваме, че имаме над 200 населени места, където няма нито един жител – къде е държавната политика по отношение на това, когато имаме ситуация с бежанци или украинците със специален статут да бъдат обживени тези населени места, да бъдат намерени работни места, да бъдат децата им настанени в училища и детски градини, а възрастните да получават съответните грижи, такива, каквито ги получават във всички други страни от Европейския съюз. Това са не само пропуски, ами бягство от отговорност и незнание на Агенцията на бежанците как да си върши работата.  

А вие казвате, че всъщност Министерството на туризма поема работата на Агенцията за бежанците. Обаче, защо се получава това разминаване, защо един поема задълженията на друг, откъде идват тези пропуски, според вас?  

Ами идват от общата каша в държавата. Нали, след като виждате, че ние имаме нестабилно управление, нестабилни правителства, и когато имаме едно некадърно управление на т.нар. "Агенцията за бежанците“, оттам се получават всички тези каши, и не знаем кое къде е, и въобще за какво се грижи и какво прави.  

Хотелиери се оплакаха, че не са получавали помощите за настанени бежанци за месеците май, юни и юли. Откъде, според вас, дойде проблемът с изплащане на средства, пропука ли се комуникацията между бизнес и държава?  

Не бих казал, че там се пропука, защото тук става въпрос за някаква грешка в софтуера, която не отчита някакви данни, което обърква цялата система, имаше бъг в системата. И от тази гледна точка нито хотелиерите бяха подготвени с това как да вписват всички данни, как да проследяват дали лицето е започнало или не е започнало работа, за което те не могат да носят отговорност, а в същото време, ако лицето е започнало работа, те не получават заплащане, и по същия начин, ако същото лице си е заминало или пък се е  саморегистрирало в още 2 или 3 хотела, това също създаваше натоварване. И затова отказът на Агенцията за бежанците да се занимава с тези въпроси и прехвърлянето всичко на Министерството на туризма, създаде несвойствена за Министерството дейност. И независимо, че то се справи, бих казал, отлично, просто тази неграмотност в Агенцията за бежанците е това, което ще донесе до допълнителни беди и в бъдещи периоди.  

А вие казахте, че Министерството на туризма се е справило отлично. Преди дни стана ясно, че с разрешение на Министерски съвет е одобрено отпускането на допълнителни пари за хотелиери, настанили украински бежанци, и помощта се изразява в над 690000 нощувки. Достатъчни ли ще бъдат тези средства?  

Да, да. Тези 8,4 милиона, малко над тях, които се отпускат, те са за минали периоди. Значи, тук се изчистват сметки, които вече са минали и съответно до края на октомври тези, които предоставят подслон за украинците със специален статут, те ще получат своите средства, такива средства има осигурени до края на месец октомври. Това е краят на следващата седмица. А какво става по-нататък – трябва да видим това бездействие на Агенцията за бежанците докъде стига и до каква степен те действително ще почнат да вършат работата, за която са създадени.  

Да завършим този разговор - вие като експерт може ли да ни кажете какви са вашите прогнози за предстоящия зимен сезон?  

Зимният сезон се очертава общо взето да повтори интереса към България, това, което беше летния сезон. Интересното е, че се възстановяват т.нар. "чартърни полети“, които имаше в периода до 2019 година, в смисъл включително и 2019 година, преди пандемията. И ние очакваме точно по този начин над 22 000 чуждестранни туристи от Великобритания, но по същия начин очакваме и доста туристи и от Европейския съюз, от страни извън Европейския съюз, които са Турция и Израел и други. Така че като цяло зимният сезон ще бъде по-добър от предходните, от 2021-2022 година. Ще има много интензивни пътувания на българите сега около Коледа и Нова година ние очакваме общо 540-560 хиляди пътувания на българи, от които около 60 000 ще бъдат в чужбина, останалите ще бъдат в страната. И по същия начин уикендово през януари, февруари и март ние ще имаме около 110 000 пътувания в края на седмицата в тези месеци на българи в България.  

Надяваме се наистина да ни предстои един силен зимен сезон, тъй като туризмът определено пострада, всъщност, той беше засегнат от всички кризи, които се случват в държавата. Надяваме се също така да може Държавната агенция за бежанците да обезпечи хотелиерите. Аз ви благодаря за този разговор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.11.2022 г.
0
 
 
Неграмотници са марианка, димитърчо и янитка.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: