Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
–ибар: ‘екалии не могат да уби€т рибата в езерото! ’имикали или водорасли са й взели кислорода!
јвтор: ѕламена Ќиколова 15:12 / 22.05.2020 оментари (14)439
© “руд
√еорги Ќедев-√очара
‘екалиите, изтървани от спукани€ тръбопровод не могат да уби€т рибата. ƒънната риба се храни с тези неща, категоричен е √еорги Ќедев-√очара, стар рибар от рибарското селище в "јспарухово".

√очара, който е и прототип на ’индо от филма "Ѕартер", коментира за Varna24.bg, че рибата във варненското езеро измира през определен период от време и най-често причина за това е липсата на кислород.

"ќтока от тръбата н€ма нищо общо. ¬иж, планктона може. –абот€ в езерото от 1972 г. и това се случва периодично. ѕромишлените предпри€ти€, които вливат отпадни води в езерото, също са сред потенциалните виновници. ѕопчетата, писи€та и скаридите са дънни обитатели.  огато н€ма кислород на дъното излизат на брега и често измират там. “ръбата н€ма какво†да замърси. –аботил съм на ёжни€ плаж преди години, там се изливаха боклуците, а това храни попчетата, илари€та и кефала. ќсвен това в "јспарухово" станци€та преработва и това от тръбата излиза като тин€, така че не може да убие рибата. «адушава € обаче цъфтежа на планктона. јко има химикали, изхвърл€ни от промишленост, това със сигурност може да доведе до масов мор на риба", об€сни рибар€т.†

 акто вчера Varna24.bg съобщи,†Ѕасейнова дирекци€ "„ерноморски районУ Ц ¬арна (Ѕƒ„–), »зпълнителната агенци€ по рибарство и аквакултури (»ј–ј) и –егионалната лаборатори€ към »јќ— Ц ¬арна извършиха проверка по сигнала за умр€лата риба във ¬арненското езеро.

ѕроверката е извършена в участък от крайбрежието на ¬арненско езеро Ц на около 500 м† източно от "“ерем Ц ‘лотски арсеналУ в посока с.  онстантиново (срещу “≈÷ ¬арна). “ам са установени големи количества умр€ла риба (попче и гюмюш) Ц в езерото и на брега. ¬зетите експресни водни проби за анализ от м€стото не регистрират отклонени€.

ўе бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, Ѕѕ 5 (биологично потребление на кислород) и амон€к, за да се установи причината за измиране на рибата. –езултатите от изследвани€та ще бъдат оповестени допълнително на страницата на Ѕƒ„–. —воевременно е уведомена –»ќ—¬ Ц ¬арна за извършване на проверка, ко€то да установи бреговите източници на замърс€ване.

ћеждувременно стана €сно, че резултатите от анализа на водните проби, взети от акватори€ на ¬арненското езеро и "ћорска гара Ц ¬арнаУ са констатирали замърс€ване на водат.†

ѕърви€т сигнал беше за червено оцвет€ване и мъртви делфини от 11.05.2020 г. в района на ¬арненско езеро "Ќов каналУ, непосредствено преди вливане в „ерно море. ќтчетените резултати показват отклонени€ от нормативно установените стойности за добро състо€ние по два показател€: †Ѕѕ 5 Ц 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор Ц стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l.

¬тори€т сигнал е от 13.05.2020 г. и беше за мътни и замърсени води в района на "ћорска гара Ц ¬арнаУ. ќтчетените резултати показват отклонени€ от нормативно установените стойности за добро състо€ние по показател Ѕѕ 5 - при анализа е отчетена стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l.  ато индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа по Ѕѕ 5 са показателни за постъпване на органични вещества във водите. Ќаличието на червено-каф€во оцвет€ване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона.
ќще по темата: общо новини по темата: 13
02.06.2021 »
11.02.2021 »
26.01.2021 »
15.12.2020 »
16.09.2020 »
19.06.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
-1
 
 
“очно така ! ‘екалий не убиват рибата!
+1
 
 
јко не ти е €сно, мръсни€ канал не е само за фекалии ,а там се стичат вс€какви отпадни води,от перални,ми€лни и т.н,които ползват препарати!!!
0
 
 
—ел€ндури те от къде да зна€т на село само осил им влиза в г*за
Aнонимен
на 23.05.2020 г.
+2
 
 
≈ той еколог го каза, че плактонът е толкова много, защото се храни с лайната, съответно вреди на раците и рибите след това, мислете малко с ти€ глави
+1
 
 
—амо развал€т вкуса на водата рЯШВ
+1
 
 
¬одораслите осигур€ват кислород и храна за рибите. ѕак ловим риба с тиган.
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёни 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
≈вропейско първенство по футбол 2020 г.
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
’удожествена гимнастика - състезани€ и подготовка
ѕарламентарни избори 2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: