Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психолог: Контролът е желание за доминантност
Автор: Живко Кръстев 16:15 / 15.04.2024Коментари (0)952
©
Колкото повече желание за контрол имаме, толкова по-малко се доверяваме на себе си. В момента, в който се сдобием с увереност, че сме добри импровизатори, желанието за контрол изчезва. Това каза психологът Яна Кръстева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Колкото повече се отпускаме и се доверяваме на естествения ход на нещата, толкова по-малко имаме нужда да контролираме и всичко се случва доста по-естествено, допълни тя.

Контролът е желание за доминантност, което е естествен човешки инстинкт, но той често се изразява чрез агресия и гняв. "Всъщност от там идват и негативните последици от това, че ние се опитваме да схръхконтролираме нещата в живота си. Контролът стига до крайности, когато се проявява чрез желание за доминантност. Когато контролът се случва през това желание да доминираме, а не толкова да влияем в положителния смисъл на тази дума чрез свързване с другите, тогава ние имаме само минусите на това, че упражняваме уж някакъв контрол“, обясни Яна Кръстева.

Непоемането на отговорност и свръхконтролът са двете страни на една и съща монета, заяви тя. "И в двата случая ние не вярваме на себе си, че в непредвидена ситуация, която може да има n на брой изходи, ние можем да бъдем адекватни спрямо обстоятелствата на мига и да реагираме адекватно. И от там идва този проблем. И двете крайности всъщност са една проява на страха ни от провал, който обаче е неизбежен“, обясни психологът.

Вярата в другите хора и тяхната способност да се справят означава вяра и в нас самите, подчерта Кръстева. "И обратното – ако един силен лидер вярва в себе си и може да бъде стожер, тогава той по-лесно се отпуска и поверява на останалите хора в екипа си по-малки и по-големи отговорности. Контролът има своята функция и той е механизъм, който е естествено да го имаме. В бизнес средата един добър лидер, а не доминантен шеф, е хубаво да предскаже или да наблюдава нуждите на своите служители така, че да откликва на тях и да създава дълбока връзка на разбиране и подкрепа. Тогава проблемът с "Не мога да делегирам“ изчезва“, коментира психологът.

Всеки изострен стремеж за контрол води до тревожности, паник атаки, депресивност. "Те са изключително тясно свързани с неприемането на естествения ход на нещата и фиксацията в точно един определен изход от която и да е ситуация, недопускайки, че има още милиони вероятности, които могат да бъдат много по-ценни, ползотворни и приятни за нас“, допълни Яна Кръстева.

Според нея социалните мрежи дават илюзия за контрол. "Ние си мислим, че контролираме много неща, използвайки филтрите, но в крайна сметка когато се окажем в една ситуация на живо и имаме нужда от някого се сблъскваме точно с тази стена и в нея се разбива тази илюзия, че сме имали някакъв контрол. В реалния живот нямаме“, каза още психологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: