Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психолог: Един от синдромите на съвременното общество е страхът да не изпуснем нещо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:53 / 16.03.2023Коментари (0)398
©
Съвременният свят има много нездравословни тенденции с развитието на технологиите и изобилието от информация, която ни заобикаля, които ни тласкат към крайности и в психическо, и в поведенческо, и емоционално, и във физическо измерение. Защото всичко, което не е наред във фините нива на мисленето, чувстването, се отразява и във физическото тяло като болести. Това каза Мартина Иванова – психолог, дългогодишен консултант по личностно развитие и холистичен терапевт, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Един от синдромите на това съвременно общество,  FOMO или страхът да не изпуснем нещо, набира скорост особено в последно време и неусетно всички се озоваваме там. 

"Това внася една ужасяваща тревожност, един много силно тревожен фон, който е непрестанен. В един момент когато стресът толкова се впива в нашето ежедневие, когато сме в непрестанна обвързаност със стреса, това ни превежда в множество страхови и тревожни състояния, на невротичности, на социални фобии, на асоциално поведение и в крайна сметка до паник атаки, които станаха ежедневие за много хора“.  

Едно от нещата, които оказват въздействие, е пренасищането на пространството с информация, непрестанната тревожност да си на телефона: да отговаряш, да следиш цялата информация, и това пренасища сетивата, пренасища нервна система, каза още психологът. "Нашата нервна система, нашият мозък не се е адаптирал и няма как да се адаптира толкова бързо към тази динамика, която днешният виртуален свят задава. Ние сме залети от информация, която не е знание, но информация, която умишлено е структурирана по такъв начин, че закача системата ни за търсене на възнаграждение, алгоритмите на социалната мрежа. И тази тревога непрекъснато да сме отговарящи и поемащи това облъчване ни вкарва в дисбаланс.“  

Начинът да се справим с тези състояние на тревожност и паник атаки е една грамотност и култура на вътрепсихичната хигиена, да имаме адекватни работещи инструменти като тактики, подходи, които да използваме ежедневно, обясни Мартина Иванова: "Да имаме грамотността да изчистим емоционалните натрупвания, които сме поели през деня. Защото в един момент те избухват като тревожно разстройство.“  

"Методология за справяне със стреса е да се фокусираш във важните за теб самия неща. Техниките за емоционална свобода са изключително мощни ефективни работещи инструменти за разрешаване на проблемите“, каза още психотерапевтът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: