Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Програма "Час по физическо“ води спорта в дома на учениците
Автор: Пламена Николова 10:10 / 22.04.2020Коментари (0)390
©
Поредица от специални видео и онлайн тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които са принудени да стоят вкъщи по време на извънредното положение. Програмата "Час по физическо “ е инициатива на сдружение “БГ Бъди активен“, което има дългогодишен опит в провеждането на инициативи за насърчаване на физическата активност и спорта. Вече са подготвени четири видео тренировки, а от в програмата са предвидени и тренировки “на живо", които ще се излъчват в тематично събитие във Фейсбук.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по физическо знание и спорт за учениците си. Съдържанието на  кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки WOW GYM в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, само някои с по-висок, като времето за почивка, отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества и физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

Инициаторите вече регистрират интерес към поредицата от видео тренировки и споделят, че са получили положителни отзиви от преподаватели по Физическо възпитание и спорт от различни училища. 

Екипът на сдружение “БГ Бъди активен" вече седем години е посланик на каузата за популяризиране на масовата физическа активност и работи с организации, граждани и доброволци за осъществяване на различни инициативи за раздвижване на хора от различни възрастови групи. В последните години организацията е координатор за България на Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week и на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания. с новата програма “Час по физическо" сдружението цели да подкрепи учебните заведения и учителите по физическо възпитание и спорт, които не спират да полагат усилия за осигуряване на необходимата физическа активност при децата, дори и в домашни условия.

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хил. българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват при децата вследствие на наднорменото тегло и обездвижването. Според различни изследвания съществува голяма вероятност децата с наднормено тегло да задържат или увеличат теглото си в зряла възраст, което води до отключване на нови здравословни проблеми.

"Изолацията не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. С кампанията "Час по физическо“ "БГ Бъди активен“ отправя призив за повече физическа активност у дома. В такива тежки моменти  е важно да се обединим и да се подкрепяме. Вече повече от 7 години сдружението ни работи чрез различни инициативи за повишаване на активното време при децата и подрастващите. Затова решихме да помогнем на училищата като им предоставим качествен безплатен ресурс, който да използват.“, казва Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.

Тренировките от "Час по физическо“ ще бъдат качени, заедно с други полезни ресурси, в специално създадено събитие във фейсбук. В събитието децата ще могат да се включат и в онлайн тренировки на живо, както и ще намерят различни идеи за игри и движение на закрито. Събитието ще бъде отворено и безплатно за всички желаещи.

Една от важните теми, по които работи сдружението е повишаването физическата активност при децата и юношите. “БГ Бъди активен" е координатор на Европейски ден на спорта в училище, чиято  главна цел е в училище да се даде възможност на децата да опитат нови спортове, за да намерят заниманието, което да им помогне да растат здрави и силни. Събитието е пример за обединяване на различни организации, институции, доброволци и училища в името на популяризиране на ползите от физическата активност и здравословния начин на живот. През 2019-та в инициативата в България се включиха повече от 400 училища, близо 90 00 ученици, учители и родители. През тази година Европейският ден на спорта в училище ще се проведе отново в последния петък на месец септември.

 

 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: