Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Владимир Чуков: Саудитска Арабия иска да създаде своя ядрена програма
Автор: Йоланда Пелова 14:01 / 06.07.2023Коментари (1)203
© Фокус
Палестино-израелските отношения са обект на една спирала, която на 2-3 години, винаги има въоръжени сблъсъци. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков.

"Има някакви количествени натрупвания, да речем снабдяване на терористите с оръжие, при дислокация и финансиране. И в един момент, те тръгват срещу израелската държава, дори си спомням, мисля, че бяха третите избори, в Израел сега, които се случиха, Бенямин Нетаняху и Бени Ганц държат предизборни речи в два съседни града, и изведнъж паднаха палестинските ракети и бяха принудени да приключат с техните предизборни изяви. Това е една спирала, която няма никога да спре. Проблемът е, че се задейства вътрешно-арабския механизъм. Какво имам предвид? Главният посредник в тези конфликти е Египет, защо? Защото Египет има дипломатически отношения с Израел и защото Египет е бих казал, държавата, която може да упражни натиск върху палестинските милиции. Ето, египтяните са поканили всички палестински фракции в Египет, да им кажат да престанат. Нещо повече, обаче Египет се обърна към Съединените американски щати и казаха следното: “Ако вие не упражните натиск върху Съединените американски щати ще има много сериозни последствия за американското и израелското присъствие в самия Близък изток. Или това, което споменах, мисля, че в самото начало, големият залог, това са саудитско-израелските отношения. Много по-голям залог от каквото и да било, палестински отряди там, тероризма, той е буквално ежедневен. Само че установяването на дипломатически отношения между двете държави Израел и Саудитска Арабия, би било невероятен прецедент, нещо, което е огромен бонус", коментира проф. Чуков.

По думите му на този етап Саудитска Арабия вдига изключително много летвата за размяна на посолства: "Те искат изключително много от Съединените американски щати. Първо, искат военен съюз, пълна гаранция за сигурността на Саудитска Арабия, защо? Защото ние видяхме ракетите на бунтовниците хути от Йемен, редовно падаха на Саудитска територия. 2019 г. имаше нападение срещу Арамко, нещо, което е безпрецедентно и то е в североизточната част на Саудитска Арабия. След това имаше много нападения срещу танкери в Персийския залив и израелски танкери от ирански военни съдове. Но най-голямото предизвикателство е следното: Саудитска Арабия иска да създаде своя ядрена програма, което първоначално имаше една негативна реакция от страна на Израел", отбеляза арабистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя тъпанар плащате ли му да Фокусира небивалици ?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: