Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Пимпирев разказа за метеоритите паднали над България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:53 / 12.07.2023Коментари (0)223
© БГНЕС
Падаща ярка светлина беше забелязана снощи в небето над София, Видин, Лом и други населени места около 21:50 часа. Основните предположения са, че това е било метеорит.

Коментарът е на проф. Христо Пимпирев - български учен и полярен изследовател, който е и професор по геология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Между Юпитер и Марс

"Метеоритите са най-разпространени в един метеоритен пояс – между Юпитер и Марс. Смята се, че тези скални късове, които са железни, железно-каменни или само каменни и се движат в облак, идват от разрушена ембрионална планета, която не е могла да се превърне в планета. Привлечени от притеглянето на Земята, много от тези късове напускат облака и тръгват в космическото пространство. Попадат в атмосферата и ако са по-малки, изгарят – виждаме светещата им следа, наблюдаваме и метеорни дъждове. По-големите падат на Земята и образуват и кратери. Могат да бъдат опасни, когато са с големи размери. Тунгуският метеорит в Сибир, наприемр, е бил огромен. Той изгаря преди да стигне до Земята, но предизвиква сеизмични явления“, разказа пред bTV проф. Пимприрев.

Той посочи, че метеоритите не могат да се предвидят и за тях не могат да бъдат взети мерки.

Метеоритите, падали в България

"В България също има паднали метеорити – има данни за такива през 18-и, 19-и и 20-и век. Метеорити е имало около Свищов, Белоградчик, Гумошник, но те са малки, от няколко килограма и не са представлявали опасност за природно бедствие“, посочи проф. Пимпирев.

Първият метеорит у нас, за който имаме исторически сведения, е от края на 19-и век. Той е паднал в района на Разград, когато все още сме под турско робство и е измерен в оки. Доста неясни са тежината и големината му, но е бил сравнително голям.

Вторият метеорит, за който имаме писмени сведения, е паднал в Белоградчишко. Той е тежал 3,5 кг и е подарен от турските власти на австрийски естествоизпитател и пътешественик, който го занася в Австро-унгарската империя и се съхранява в музей в Будапеща.

През следващите години също са регистрирани няколко падания на метеорити.

През 1966 г. три паднали къса са намерени при Полски тръмбеш, Великотърновска област. Те обаче са били в малки размери и имат само научна стойност. Смята се, че това е последният паднал метерорит на нашите територии.

"Метеоритите са изключително ценни, защото те са част от Слънчевата система. В някои метеорити са намерени аминокиселини, които са градивните частици на живата материя. Особено застъпени в момента са експедициите за търсене на метеорити на Антарктида. У нас те падат в гористи местности, в планини, където трудно могат да се намерят. На Антарктида обаче е лед, и дори в малки размери метеоритите лесно могат да бъдат намерени“, обясни още полярният изследовател проф. Пимпирев.

"При експедицията ми на Южния полюс имаше един учен с металотърсач, който търсеше метеорити на Антарктида и дори пред мен намери два. Той коментира тогава, че според него единият от тях е от Марс. Там те падат върху ледената покривка и няма нанесени щети. Много метеорити са падали по света, има колекционери, които ги събират, а след това ги продават. България като площ не е голяма държава и да попадне метеорит в нейните граници, е сравнително рядко явление“, коментира проф. Пимпирев.

"Не може да се страхуваме, че може да ни сполети метеорит, въпреки че не е невъзможно – това все пак се счита, че е една от основните причини за измирането на динозаврите, растителни и много животински видове в края на Мезозойската ера. Тогава в района на Мексиканския залив огромен метеорит предизвиква голям облак от прашни частици, токсичност на водата, глад и невъзможна фотосинтеза. Така изчезва една господстваща организмова група по това време. Метеоритите съвсем не са безобидни в геоложката история“, обясни още ученият.

Още по темата: общо новини по темата: 8
13.07.2023 »
13.07.2023 »
12.07.2023 »
12.07.2023 »
12.07.2023 »
12.07.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: