Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Милена Стефанова: Ниската избирателна активност устройва политиците, защото дава преимущество на твърдите ядра
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:19 / 02.11.2023Коментари (0)931
©
Резултатите от първия тур на този местен вот за мен са очаквани, те не биха могли да бъдат по-различни на фона на случващото се в политическото пространство в страната и най-вече в опитите за трансформация на партийната система. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" проф. Милена Стефанова, заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски“ в периода 2011-2015 г., бивш общински съветник, експерт по местно самоуправление и публична администрация. "Не само в Столичния общински съвет и в повечето от областните центрове, освен три от тях, има много шарени мнозинства, т.е. никъде няма структурирано мнозинство, такова, което е излъчено от самите избиратели, които са дали предпочитания на една от листите, участващи в изборите и тя да е получила мнозинство", каза Стефанова.

По думите и, имаме парадоксални случаи и при тези избори. 9, 10, 11 листи посочени от избирателите, които печелят места в местните парламенти. Има един в община Бойница, където ГЕРБ има мнозинство, обаче ще има не 11, а 10 общински съветника, защото няма друга партия или листа, която да е спечелила мандат, а пък водачът на листата  е станал кмет на общината.

"Миналия път имахме в друга община такъв парадокс, случват се такива неща явно и може би ще се случват и занапред", посочи Стефанова.

Тя не очаква изненади на балотажно очаква мръсна кампания.

Още на третия ден има достатъчно мръсотии изсипани в публичното пространство, различен тип спорове. В социалните мрежи върви абсурдна агитация между ляво, център и крайно ляво, което се опитва да спечели гласовете на десните избиратели.

"Въобще не е нормална тази работа, както се казва, но свидетели сме и на ненормални ситуации от време на време", добави проф. Стефанова.

Според нея, ниската избирателна активност много устройва политиците, защото дава преимущество на твърдите ядра. Изборът на районни кметове може да мобилизира малко повече гласоподаватели да отидат до урните. А иначе изборът на кмет на Столична община не може да мобилизира никого, освен център-лявото, което е ПП-ДБ-"Спаси София" и крайната левица, която се отрича от всички.

"Но аз не очаквам изненада в избора на Столична община, дори и да не отидат привърженици на другите партии, които се кълнат, че ще подкрепят един или друг, или няма да подкрепят", каза още Милена Стефанова. 

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 690
10.05.2024 »
08.05.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Земетресения в България
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: