Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Коларова: Доста некоректно е предложението на МС за отпадане на студентските такси
Автор: Йоланда Пелова 20:31 / 13.03.2024Коментари (0)986
©
Оценка на въздействието е ключова, когато става дума за предложение като това - таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища да отпаднат, смята проф. Румяна Коларова, бивш министър на образованието и настоящ университетски преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". "Имаме невероятен недостиг на аргументи и на публичен дебат, когато става дума за тази  законодателна инициатива на Министерския съвет".

Проф. Коларова изложи своята аргументирана теза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Според нея така формулираното предложение за решение на Министерски съвет е общо и мъгливо съобщение: "Доста некоректно. В смисъл то разчита или на свръх информираността на хората, или обратното - разчита на липсата на всякаква информация и фактически ги въвежда, ако не в заблуждение, то в недоумение. Надявам се, че това не е целенасочено".

По думите на проф. Коларова, когато се предлага подобна мярка трябва да се посочат първо резултатите, които се търсят с нея: "Да се аргументират - защо според правителството прилагането на тази мярка ще доведе до съответните резултати, това е първото. Второто, което не е по-маловажно е да се коментират последиците от тази мярка, което означава не самият резултат, не ефектът, а последиците от този резултат, които могат да бъдат желани и нежелани, предвидими и непредвидими. Многократно сме посочвали, че основният дефицит в българските законодателни инициативи и в законодателната дейност на самото Народно събрание, е именно свързан с оценката на въздействието, която са прави доста формално. Премиерът нямаше абсолютно никакъв анализ на резултатите, с оглед на които се търси въвеждането на тази мярка, нито за последици. Въобще нямаше онази оценка на въздействието по критериите, по които се прави навсякъде по света. Когато говорим за оценка на въздействието, искам да подчертая, че оценката на въздействието е задължително условие за каквато и да е промяна. Не само в публичния сектор, но и в частния сектор", коментира проф. Коларова. 

Тя допълни, че разумното нещо, което трябва да се направи, е когато се оповестява такава мярка, да се съобщят и положителните, и отрицателните страни: "Защото иначе, когато предложението за решение отиде в парламента, се получава нещо изключително порочно. Опозицията ще се фокусира само върху отрицателните, правителството ще се фокусира само върху положителните страни. И освен поляризацията се получава вече пълна дезинформация. Това е пълно объркване на хората, това е зомбиране на избирателите. Защото в края на краищата избирателят решава, защото е симпатизант на опозицията, че това е нещо изключително негативно. Или обратното, защото е симпатизант на управляващите, решава, че това е изключително положително. И когато реалността го удари в лицето, се получават изключително негативни последици".

Проф. Румяна Коларова изрази надежда да бъде вложен здрав разум и да има балансиран дебат по темата: "Надявам се в парламента да постигнем някакъв вид разумен дебат. Но този разумен дебат според мен, ще зависи и от вносителя. Защото едно е това, което е обявил министъра на образованието и съответно това в прессъобщението си Министерски съвет. А друго разбира се, е това, което реално ще бъде внесено в парламента и съответно ще бъде мотивите, които съответно ще бъдат разгледани в парламентарните комисии. Преди да се стигне до пленарна зала, тук е много важно да подчертаем, че обсъждането в комисиите трябва да бъде от ключово значение. В Комисията за образование има бивши и бъдещи министри на образованието, които са напълно наясно с процесите. В Бюджетната комисия има бивши и бъдещи министри на финансите, които са напълно наясно с ефекта, който ще има върху бюджета подобна мярка и върху изпълнението и на някакви макроикономически критерии".

Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: