Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Димитров: ENGAGE.EU, част от който е и УНСС, е признание за образованието ни, въпреки критиките 
Автор: Йоланда Пелова 13:11 / 06.07.2023Коментари (1)302
© Фокус
Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и главен секретар в Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Голяма победа за българското образование, питате се може би, защо? Ще научите в следващите минути, тук при мен в студиото е проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. Здравейте.

Здравейте.

Проф. Димитров, първо, да ви честитя за невероятната възможност, която се отваря пред УНСС. Разкажете ни как спечелихте тези пари, тази възможност, защото знаем от вчера се върти една голяма сума, че сте спечелили университета - 14 млн. лв.

Благодаря, първо, за поздравленията и ще внеса някои уточнения. Това е втори етап на нашия алианс от 9 водещи бизнес университета в Европа. И този втори етап, 4 плюс 2 години получава финансиране от Европейската комисия, като общо за алианса тази сума е 14,4 млн. евро, т.е. не е само за нашия университет и не е само за този месец, ако така се шегуваме. Но това е един дълъг процес, даже аз не бих го нарекъл победа, постижение, част от пътя, който ние вървим през тези години. Защото работата по тези европейски алианси от университети, които бяха създадени преди 6-7 години успешно продължава и не е случайно, че Европейската комисия финансира всички алианси за още 4 плюс 2 години нататък.

Специално и за всички, но и за нас, това е огромно признание, защото и за нашия алианс, и за нашия университет, пък и за останалите български университети, аз ще ги спомена след малко, това е признание за работата ни, че сме част от общото европейско образователно и изследователско пространство. На времето, когато е възникнала тази идея, нашият консултант, който ни помагаше за кандидатстването преди 5 години всъщност, каза така, това е идея на президента Макрон, който е казвал: “Искаме да видим европейските университети като един "Еърбъс", общо създаден проект от много европейски университети. И преди 5 години, когато бяха първите алианси, тогава бяха одобрени двадесет и няколко алианса, в които не участва нито един български университет по различни причини. Но следващото класиране, което беше на следващата година 2020 г., тогава 4 български университета бяха класирани в тези алианси, като идеята е, че тези алианси във времето с различна степен на готовност и подготовка ще формират едни бъдещи европейски университети.

Какви са критериите за участие на български университет в този алианс?

Ами няма ясни критерии, но всъщност, традиционните неща, които са да има високо качество на образованието, на изследванията, географският принцип също е важен, сходимост в профилите на тези университети. Ние сме в алианса ENGAGE.EU, който се състои в началото от 7 европейски университета, по-миналата година ние приехме още 2, така сега сме 9. Това са все бизнесуниверситети, водещи в Европа, с профил много близък до нашия, всички са с икономика, администрация, право, социология, политически науки, със сходни размери някъде от около 15-20 хиляди студента, някои са и по-малки. Но когато тръгнем активно да се интегрираме, този университет ние го наричаме Европейски университет ENGAGE.EU, той ще има около 100 хиляди студента, и тези студенти ще могат да се чувстват като истински европейски студенти, т.е. не само студенти на УНСС, но там са и университетите на Манхайм от Германия, Тилбург от Холандия, Виенския икономически университет от Австрия, един университет от Рим, Норвегия, Франция, Испания-Барселона и други университети Тулуза. Така че студентът да може да осъществява мобилности физически, виртуални и да се чувства като студент от един европейски университет.

Възможностите са много, отварят се много европейски врати, но какви решения ще се търсят, чрез алианса?



Първо, хармонизация на учебни планове и учебни програми. Това специално на нас, пък и на останалите партньори ни показа много в това отношение и ни даде много, защото ние видяхме, специално за нашия университет, че не сме някъде в периферията или включени просто по географски признак, а напротив, сме равностоен, равноправен партньор във всички тези начинания, които ги има. Има много цели и задачи, които трябва да се достигнат по време на изпълнението на този проект. Много от тях са свързани с изграждането на обща платформа за научни изследвания, виртуален кампус, споделяне на ресурси. Така се случи, че много голяма част от проекта съвпадна с COVID пандемията, и имаше т.нар. “виртуална мобилност", т.е. нашите студенти, пък и другите, можеха да слушат курсове от Виена, от Берген, от Франция, от Германия, така, че да могат да и да си вземат изпитите, които ние признаваме и зачитаме като допълнителни кредити. Това даде много като създаването на една общност от тези университети.

Европейската комисия обяви, че алиансът ENGAGE.EU, част от който е и УНСС ще бъде финансиран с допълнителни средства в размер на 14,4 млн. евро за бъдещо развитие на сътрудничеството и мобилността между 9-те партньорски висши училища, за които ще научим по-подробно сега от проф. Димитров.

Aз искам да ви кажа как изглежда по-общата картина. В Европа има около 4500 университета. В тези алианси, са около 50 на брой, в тях са включени около 430 учебни заведения, висши училища от 35 държави. Тоест, 10% да кажем, участват в тези алианси, това е финансирането от Европейската комисия. В България, днешния, вчерашния вече спечелил участник е НАТФИЗ, поздравления за колегите и за ректора на университета проф. Семерджиев, защото досега въпроси с културата или малко по-странични теми не бяха включени в тези алианси, но това е още един принос към това нещо. Иначе останалите университети, които са включени изобщо в тези алианси са Техническия университет - София, Нов български университет - София, Аграрния университет - Пловдив, Софийския университет “Климент Охридски", нашият университет, разбира се, в рамките на ENGAGE.EU, Медицинският университет-София, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите от Пловдив и Югозападния университет, значи общо 7-8 университета, което е признание за всички тези университети и показва, че българското образование, въпреки критиките или слабостите, е на едно достатъчно добро ниво.

Защото, пак казвам, ние си партнираме с водещи университети, специално в нашия алианс, по икономика и ние сме равноправен, равнопоставен партньор. Даже, благодарение на този алианс, ние успяхме да спечелим още 2 проекта, свързани с научно-изследователска дейност, свързани с трансфер на знания с участието на тези партньори. А пък подобно насърчаване на сътрудничеството, което е приоритет за Европейския съюз и за Европейската комисия, води до много други ефекти, които не се виждат веднага. Но много по-лесно е да подготвите нов проект, когато познавате партньорите, когато те ви познават, знаят за вашите възможности, работили сте заедно и това стимулира подобно участие по-нататък. Така че качествено ново развитие на сътрудничество между тези университети.

Целта на тази инициатива е да се разработят нови модели за стимулиране както на мобилността на студентите, преподавателите и служителите, които да допринесат за качеството, интеграцията и не само, а и устойчивостта на европейското висше образование, иновациите и научните изследвания. Г-жа Мария Габриел също имаше интересна публикация; Може ли сега да ни я представите?

Да, всъщност тя вчера публикува тази публикация във "Фейсбук“, този пост, като нейните ангажименти и нейната много сериозна роля в тези процеси като еврокомисар, който отговаряше точно за тези алианси и за тези обединения от университети. Тя поздравява всички участници и изразява надежда, че ще продължат тези неща. Но искам да подчертая, че работата не е просто да ви номинират и да спечелите, защото сте УНСС или Технически университет. Работата специално за този втори етап продължи близо една година, както и предишната работа по първия четиригодишен период продължи близо година и половина, с цялото писане на проекти координация, съгласуване между отделните партньори.

Сега стана малко по-лесно, защото вече се познаваме, но пък  си поставихме по-високи цели. Искам да отбележа още нещо, което е много важно. Това не е само затворен университетски проект, насочен към интеграция на тези университети, които под някаква по-мека форма ще формират европейски университети за в бъдеще. Някой алианси например не искат да формират такива общи университети, но имат общи проекти. Една от нашите основни цели на проекта ENGAGE.EU е освен учебни планове и научни изследвания, да се окаже ефект, въздействие върху обществото, което заобикаля, така да се каже, в което съществуват тези университети.

И това е много важен показател за нашата работа – как един университет допринася за цялото общество, не просто колко студенти има и колко е приел тази кандидатстудентска кампания, а как влияе на безработицата, как влияе на заетостта, как влияе на повишаване на квалификацията на хора, които отдавна вече са напуснали университета или средното училище, как влияе върху маргинализирани общности, как влияе върху икономиката, изобщо върху на страната, в която се намира, или върху Европа, ако искате. Защото не е важно само да имате две-три публикации в "Скопус“ или някъде другаде, а понякога едно интервю на ваш колега от университета за миграцията или за приемането на еврото може да обърне цялото обществено мнение за това нещо. И затова това е много важен показател. Нашият университет, фокусът му в участието в този проект – ние сме водещи в комуникацията и импакта, въздействието върху тези общности, измерването изобщо на тия неща.

А какви са данните към този момент? Как УНСС въздейства на всички тези сфери, които изброихте?

Ние имаме асоциирани партньорства с няколко министерства – Министерството на икономиката, Столична община, Министерството на образованието и науката, разбира се. Нашите партньори, формални или неформални, с училищата – ние направихме много интересни кампании за ученически състезания, за ученици, не за студенти, отделно за студенти имаше такива, по-предприемачество. И те бяха посрещнати с много големи интерес в София, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Стара Загора, насочвайки младите хора към по-добро професионално обучение и работейки и с бизнеса също така.

Проф. Димитър, сега бих искала да си поговорим и за кандидатстудентската кампания. Знаем, че удължихте срока за приемане на документите. На какво се дължи според вас този голям интерес, този засилен интерес?

Известна част от колегите бяха се притеснили защо удължаваме приема, да не би да няма кандидати. Но напротив, ние имаме рекорден брой кандидат-студенти за последните няколко години – над 6000 кандидата. Но тъй като има една пауза между 30 юни и 11 юли, когато ще обявим първото класиране, тогава хората, заети със събирането на документите, трябва да направят верификация на тези документи в МОН. Удължихме малко приема, онлайн само, за да не натоварваме тези колеги, които приемат документи, а пък и да дадем възможност на тия, които са пропуснали по някакъв начин. Имаме толкова кандидати – около 6000, за около 3000 места държавна поръчка, но има и доста хора, които искат да учат платено обучение, защото по този начин те си избират специалността, която искат да влязат, ако не бъдат класирани. Имаме много голям интерес към новите специалности по киберсигурност и анализ на големи данни, където има само платено обучение, и сега да не казвам колко са там, но са стотици, които искат да учат тези специалности. Това е съвместна програма заедно в Тракийския университет.

И класирането скоро ще се случи.

Точно така.

Нека кажем сога ще бъде то?



На 11 юли трябва да бъде по график първото, може би и малко по-рано, но студентите  следят достатъчно нашия сайт. Тази година ние сме създали доста такива условия, нашият софтуерен робот се обажда, прави автоматични съобщения, имаме нов кол център с 10 линии, които обслужват всички тези неща, пращаме имейли, SMS-и, студентите могат да си гледат самите профили онлайн, така че има всички канали за комуникации и те да разберат кога се приети. И нека студентите да очакват, които са приети, разбира се, на първо класиране, нека да очакват автоматично съобщение: "Честито! Вие сте приет за студент от УНСС“.

Включително и, както казахте, вече има център за кандидатстудентски въпроси, така че всички могат да задават въпросите, които ги интересуват. Проф. Димитров, какви други иновативни идеи имате занапред?

Общите направления, по които искаме да се развиваме, те са стандартни, общо взето – да подобрим научните изследвания, но и там създаваме нова информационна система за проекти, за кандидатстване по-различни проекти, защото това е огромен труд, който не се вижда. Когато кажете: "Честито! Спечелили сте проекта“ – да, но зад това стои една година труд на 10-15 човека сигурно. След това искаме да засилим интернационализацията – повече чуждестранни студенти, повече партньорства с други университети, включително и в научните изследвания. И другият голям въпрос, който вече не е само въпрос на нашия университет, а и на всички български университети, е дигитализацията. Дигитализацията и киберсигурността.

Ние вече се дигитализираме достатъчно и като университети, и като изисквания от страна на държавата и е необходимо и по оперативни програми, и Министерство на образованието да заделят такива средства, защото сам един университет трудно би се справил с електронни книжки, електронни главни книги, електронизация, дигитализация на всички работни процеси, което е много тежко в тази посока. Така че това са ни направленията. Ние по всички тези неща работим – нова мрежа, инфраструктурна, за връзката в университета, библиотеката се ремонтира, соларен парк изграждаме така, че да станем доста енергийно независими. А и сигурно още нещо ще има в бъдеще.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.07.2023 г.
0
 
 
Всеки може да получи признание от всяко по-посредствено ниво! Но това не означава , че ти си на ниво!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: