Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приеха нов закон в помощ на стотици хиляди българи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:07 / 21.01.2021Коментари (0)364
©
Дългоочакваният от глухата общност у нас специален Закон за българския жестов език вече е факт. С единодушна подкрепа и без дебат депутатите приеха на второ четене финалните текстове.

Законът бе предложен от Министерски съвет и предвижда предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно. За учениците със слухови проблеми се въвежда специален учебен предмет "български жестов език“, а в детските градини специално образователно направление. Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти пък ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър, в помощ на тяхното образование.

Текстовете предвиждат и 2-годишен срок, в който общините да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.

Вече е нормативно заложено и осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания в медиите, което ще улесни глухата общност у нас, наброяваща около 120 000 души.

"Искам да благодаря на всички народни представители, които се включиха в работата по проекта на закон и гласуваха "за“ закона. Това единодушие показа, че има каузи, много по-важни от политическите различия. Те ни обединяват и ни правят отговорни към проблемите на хората“, заяви след приемането на текстовете Светлана Ангелова от ГЕРБ. Според нея днешният ден е "голяма победа и празник“ за глухата общност, която получи възможност за по-добър живот.

Благодарност към вносителите и ангажираните с процеса институции отправи и председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

В закона е уредено още и създаването на Съвет за българския жестов език, който ще има консултативни функции и ще подпомага министъра на образованието и науката при изпълнение на дейностите, свързани с развитието на българския жестов език, допълват от "БГНЕС".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: