Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преподаватели с изискване към МОН
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:00 / 20.02.2023Коментари (0)260
©
Създадената преди 4-5 г. Комисия по академична етика към МОН може да проверява сигнали за плагиатство, само ако са в научен труд, свързан с процедура за академично израстване, т.е. за доцент или професор. Според законодателството ни обаче тя не разглежда други случаи извън тези процедури, например когато има съмнения за преписване в труд на учен, с който той не е получил научна степен доцент или професор (тези случаи са оставени за разрешаване в ръцете на самите университети - например в правилниците им - бел. ред.). "Това не е редно", коментира проф. Ирена Василева от Нов български университет, която представи днес съвместния с Югозападния университет проект "Сериозността на академичното плагиатство в нагласите на учени, студенти и създатели на научна политика в България".

Проф. Василева обясни, че с колегите й са се насочили към тази "чума на съвременната наука", защото случаите на плагиатство у нас стават все повече, а малко от тях получават гласност. "Това води до ниско качество на научните изследвания в Българи - отиваме на все по-задни места. Когато разглеждам публикации на българи в чужбина, изскачат такива неща - попадала съм на докторантури на българи в Германия с много плагиатство", коментира тя.

Различните държави се борят по различен начин с този проблем, поясни проф. Василева. В Словакия например от 2010 г. е създадена база данни със софтуер за проверка за плагиатство, през който минават всички разработки на всички университети - от бакалавърски, до такива за магистратури, докторантури и хабилитационни трудове. "Ако системата ги одобри, тогава се минава към реалната процедура. Оттогава са намалели случаите на плагиатство - след като пишещият знае, че ще му проверяват труда, не се и опитва да преписва", коментира тя. Във Великобритания също разчитали на превенция - там се проверявала всяка дипломна или курсова работа на студентите, които подписвали декларации, че няма да плагиатстват, а при нарушение търпели наказания, вкл. и изключване от университета, предава "Сега".

Германия пък избягвала проверки със софтуер, освен при сериозни съмнения за плагиатство, тъй като се смятало, че щом един текст се качи в система за проверка, той автоматично отива в интернет пространството. "Резултатът е, че в течение на 5-6 г. 3-ма немски министри си взеха довиждане с правителство заради плагиатство в докторските им работи, дори едната бе министър на просветата", коментира проф. Василева. По думите й за малка страна на България по-подходящ е централизирания подход, тъй като това, което правят вузовете, е да прикриват случаи на плагиатство, защото те нарушават имиджа им.

 

Що е то плагиатство?

Проектът на НБУ и ЮЗУ е за 3 г. и е финансиран със 163 хил. лв. по фонд "Научни изследвания". По него ще се направи изследване на самото понятие "плагиатство", тъй като разбирането за него не е еднозначно сред общността на учените - не само в България, но и в световен план", уточни д-р Мария Чанкова от НБУ. По думите й целта на проекта е да се уточни какви форми може да приема плагиатството и да се изготви списък с характеристики, които да са практически приложими.

"Там, където се открият разминавания, между това, което реално се счита за плагиатство, и това, което разбират нашите студенти и учени - да се изготвят по-подходящи правилници за академична почтеност, курсове за обучение и да се предложи промяна в законовата уредба", коментира пред БНР и проф. Василева, според която е "крайно време" да се направи нещо по въпроса в плагиатството у нас. По думите й в последните години навлиза интернет плагиатството - от различни източници от интернет, които могат да бъдат и на чужди езици. "Там възниква много сериозен проблем, който не е решен в световен план, т.нар. преводно плагиатство. Няма такива софтуерни продукти все още, които да откриват преводно плагиатство", казва тя. 

В рамките на проекта ще се изследват още политиките и практиките в българските институции - какви софтуерни продукти за откриване на плагиатство има, използват ли се, какво съдържат правилниците за академична почтеност и етика на вузовете и др. Ще се направят различни видове интервюта и анкети с трите целеви групи на проекта - учени, студенти и създатели на научна политика у нас.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: