Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преговорите се провалиха, наш министър: Такава подигравка не съм виждал
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:32 / 20.02.2016Коментари (12)576
© БГНЕС
Надеждите, че границата с Гърция ще се отвори и блокадата ще падне, се изпариха, след като преговорите с гръцките фермери се провалиха.

"Обиден съм от дъното на душата си. Такава подигравка с българския народ не съм виждал. Оставам тук с нашите превозвачи, докогато трябва, взел съм си и дрехи. Няма да ги изоставя. Стоя плътно зад тях и и исканията им", това каза видимо гневен министър Ивайло Московски минути след приключване на разговорите. 

Той пристигна специално на Кулата, защото бе повикан от гръцка страна за преговорите с обещание, че на срещата ще дойдат отговорни фактори, дипломати, синдикати. 

В уречения час обаче никой не се появил освен няколко гръцки трактористи от барикадата и шефът на полицията в Серес.

Фермерите заявили, че ще отворят границата, за да се изчисти натрупаната опашка, но нямат представа кога пак ще затворят. Давали уклончиви отговори - може след час, може утре и пак затваряме. 

Гръцкият полицейски шеф пък обяснил,че не може нищо да направи, нито да осигури коридор.

Нашите превозвачи побеснели и заявили, че няма да се възползват от предлагания прозорец и ще продължат контраблокадата, докато гърците не преустановят напълно стачката и не изнесат тракторите си от границите с България.

"Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите", обясни Московски.

Попитан може ли ЕК да се намеси, министърът отговори - "Да се намесват" и добави, че е провел половинчасов разговор с комисарката по вътрешен пазар и индустрия, която много е благодарила на министъра, че я уведомява за ситуацията и е заявила, че ще наблюдават отблизо случая. 

Министър Московски й е отговорил: "Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората". Той каза, че ще продължат да информират европейските институции.

"Гръцките фермери се подиграват зловещо с нас", каза още бесен министърът.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че е местната власт ще продължи да подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила - да носи вода и храна.

Шофьорите не скриха разочарованието си и отчаянието си от безизходното положение. Един тираджия по обяд не издържа и с мръсна газ потегли, бутна железните прегради на Кулата и проби блокадата, за да влезе в Гърция. 

Следващи подобни опити родните превозвачи прекратиха, като направиха жива верига пред пункт Кулата. И от двете страни колоните са километрични. Положението на водачите е бедствено, повечето стоят блокирани от пет дни и живеят при мизерни условия.


Източник: в. "Труд"

Още по темата: общо новини по темата: 15
25.04.2016 »
20.04.2016 »
07.03.2016 »
02.03.2016 »
01.03.2016 »
29.02.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз така и не разбрах нашите шофьори защо продължават да киснат пред затворения пункт. Или да се връщат до ГКПП Илинден, или ако и той е затворен да продължават към Златоград!
+11
 
 
Спрете вноса на гръцки земеделски стоки завинаги .
+2
 
 
Въпросът е дали има смисъл от това министерско стоене с превозвачите, или просто така "да се хареса" на хората - Славчо на бабичките, премиерът на чистачките, сега транспортният на шофьорите. Не е ли по-добре да предизвика среща с колегите си в ЕС, с комисари и т.н. Самото му присъствие на границата нищо не променя.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
0
 
 
нас си опаравихме дойде ред на гърците един тираджия грък сигорно взима три пъти повече от нашите голтаци .те ще се оправят по-скоро питайте, викайте ,протестирайте но към европейската комисия или незнам .хем беден хем податлив няма да ни бъде и защо бедстват знаете ли защото нямат пет евро в джоба да си купят хляб е затова стачкуват гърците да не са като нас голтаци.....
+5
 
 
Гърците искат преговори със собственото си правителство и използват средства каквито мислят, че ще им помогнат да постигнат целите си. На какво се надяват наши министри, че отиват да преговарят с тях? Защо ще преговарят с протестиращите, а не с гръцкото правителство? Работата на българските министри не е да клечат по границата, а да работят с колегите си от Гърция и ЕС за решаване на проблемът от наша гледна точка. Не е наша работа да съдим кой крив и кой прав в гръцкия спор, а да намерим начин да решим собствения си проблем. Защо нашите превозвачи висят със седмици на гръцката граница? На какво се надяват, да ги пуснат на границата, после да ги блокират по пътищата и да хукнат да подсмърчат пред посолството ни? Защо не им се осигурят обиколен марштут, ако е възможно, или не се прибират по домовете си? Какъв е смисълът да се вият опашки и да чакат нещо да се случи. Собствениците на транспортни фирми защо изпращат хората си след като знаят, че границата е затворена, да имат оправдание при неизпълнение на договорите си ли? Гърците стачкуват, а ние ревем и се тресем от безпомощност пред гръцките проблеми, които всъщност се оказват май предимно наши.
0
 
 
контаблокада до дупка,византиец да не прехвръкне !!!!!
+2
 
 
От близнаци какво да очакваш двама в едно тяло без единя да познава другия! Така е няма начин....
+7
 
 
Нахална долна измет! Цял живот 13-ти и 14-ти заплати взимат, на обяд почиват по 4 часа, работят по малко, искат много, и сега когато най-накрая им казаха, че трябва да се спрат малко - протест, бунт, затваряне на границите от 5 трактора. Това ако беше станало при нас на втория час щяха спораджийте да изчистят всичко. Проблемът е в тяхното правителство, че нищо не иска да направи и да премахне пиянките от международния път.
+3
 
 
що не пратят 5 танка да оправят работата ?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: