Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Производители на мляко и месо плашат с блокада като гръцката
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:33 / 07.03.2016Коментари (0)514
© 24 часа
Фермерът от Нова Загора Михаил Тачев протестира от няколко дни срещу ниските изкупни цени на млякото, като подарява цялата продукция от кравефермата си на всеки желаещ да получи мляко без пари.
"Този път сме решили да стигнем докрай. На 24 март в 12 часа организираме протест пред сградата на министерския съвет в София, но сме готови и да блокираме цялата страна, подобно на гръцките фермери, за да защитим интересите си и българското производство. Сега ниската изкупна цена на суровото мляко и неконтролируемият внос и производство на ерзац млечни продукти ни обрича на икономическа гибел, а и трови българите с некачествени храни. Ако държавата не може да се справи, ние можем за 24 часа да разкрием цялата контрабанда на внос на палмово масло и сухи млека в България". 

Това декларираха днес в Стара Загора представители на всички браншови организации в животновъдството и производството на мляко. И добавиха, че повече няма да търсят срещи с представители на властта, защото досега са имали много разговори по тези теми, но без резултат. Оставал им единствено протестът.

Фермерите настояха незабавно да бъдат разпуснати Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията по безопасност на храните като органи, които не си вършат работата. Те твърдят, че у нас вече се внася за Великден замразено агнешко месо от Нова Зеландия, макар те самите да имали достатъчно възможности да осигурят на нашия пазар прясно месо.

Като пример за ударите срещу собствениците на животни и потребителите бе посочено, че от 2014 г. насам изкупните цени на млякото у нас са паднали с 35 процента, докато цената на млечните продукти се е увеличила до 12 на сто. Реалната цена на литър краве мляко сега е 75 стотинки за литър, а ни го плащат по 40-57 стотинки, сочат недоволните производители.

Казват, че получаваме европейски субсидии, а тези пари ни стигат единствено, за да покриваме загубите си с тях, посочи производителят на мляко от Нова Загора Михаил Тачев, който от няколко дни в знак на протест подарява на всички желаещи дневния надой от 1400 литра от кравефермата си, вместо да продава евтино млякото си на мандрите. Според фермерите, парите от евросубсидиите в животновъдството сега реално отиват в джобовете на производителите на хранителни продукти и на търговците.

Нека и ние получаваме субсидии, колкото колегите от старите държави в ЕС, и тогава да се конкурираме на общия европейски пазар, искат още нашите производители на месо и мляко.



Източник: 24 часа

Още по темата: общо новини по темата: 15
25.04.2016 »
20.04.2016 »
02.03.2016 »
01.03.2016 »
29.02.2016 »
29.02.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: