Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предприемач: Призивът ни е образованието да се приоритизира като Шенген и еврозоната
Автор: Живко Кръстев 13:45 / 23.02.2024Коментари (0)699
©
Иска ни се да споделим натрупания опит с още организации, с още хора и с времето колелото да се завърти. Същевременно искаме да сме полезни и на институциите. Ако не участваме в процеса на взимане на решения, най-вероятно това, което ще излезе накрая, може би няма да ни хареса въобще. Това каза председателят на Българската предприемаческа асоциация (BESCO) Добромир Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му средата за бизнес е комплекс от много малки неща, а нито едно от тях не е добре организирано у нас. "И един предприемач обикновено среща проблеми на всяка крачка, когато трябва да се сблъска с институциите“, заяви Иванов.

Според него най-голям е проблемът с образователната система у нас. "За самите политици вече е ясно, че неправенето на нищо съществено и нищо смело в тази посока ще започне да им носи негативи, защото всички започваме да виждаме щетите от това, че нашата образователна система е напълно съсипана и че там трябва да се правят смели крачки. Вече има много ясен консенсус какво трябва да се случи с образованието ни и е въпрос на политическа воля, и то на най-високо ниво, това да се превърне в приоритет за цялото правителство. Трябва да се вземе решение на политическо ниво, че тази реформа се случва, и тя да се реализира. Призивът ни е образованието да се приоритизира по същия начин, както се случва с Шенген и еврозоната“, посочи Добромир Иванов.

BESCO работи по подобряване на съществуващата вече StartUp Visa, която дава възможност за издаване на разрешение за продължително пребиваване на чужденци извън Европейския съюз, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

BESCO работи и за въвеждане на виза за дигиталните номади, която би позволила на хора от трети страни да пребивават в страната за по-дълъг период от време. С тази виза се привличат хора, които работят изцяло дистанционно и които могат да спомагат за местната икономика. "Дигиталните номади са много важни за нашата икономика, тъй като те работят за чужд работодател от територията на страната ни. Тези хора харчат парите си тук и захранват нашата икономика“, обясни Иванов.

"Много е важно и тук да се търси достатъчно гъвкавост. С Министерството на електронното управление в момента се работи за такава онлайн платформа, през която може да минават визовите режими“, допълни той.

Добромир Иванов коментира още, че законодателството, касаещо дистанционната работа, трябва да бъде съобразено с реалността и на работодателите, и на служителите. "Това е нещо, което хората го търсят, и в интерес на многото хора, които го търсят, законът трябва да го прави достъпно, лесно и изпълнимо. Когато някой кандидатства за работа, той пита какви са му възможностите да работи от вкъщи, какви са възможностите му да работи в определени месеци от някъде другаде“, коментира той.

Всяка голяма промяна, която се случва около нас, е възможност, смята председателят на Българската предприемаческа асоциация. "Ако ние сме по-бързи и адекватни, тя може да ни изстреля напред и да направим голям скок. Затова призивът ни към политиците е да бъдат смели в това, което правят като реформи. Но за да бъдат те смели, трябва да го има и разговорът в обществото ни, защото всеки политик се интересува от темите, които са темите в обществото ни“, допълни Добромир Иванов.

Съвместно с Американския университет BESCO организира първата по рода си Академия за застъпничество в България, спонсорирана от Центъра за международно частно предприемачество. Обучението ще се проведе в София и ще бъде в осем сесии, започващи от април, разказа Добромир Иванов. "Идеята е да миксираме българския опит с добри практики от други държави. Инициативата е насочена към организации, които представляват бизнеса, към гражданския сектор и хора от институциите. Поканени са Министерство на иновациите, Министерство на финансите и Министерство на икономиката. Вярваме, че самата академия е важна за хора, които искат да се занимават с политика, не само за гражданския сектор“, обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: