Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правната комисия им го каза: Депутатите да не работят по време на предизборната кампания и да не получават двойни заплати
Автор: Самуил Иванов 17:43 / 17.04.2024Коментари (0)859
©
Депутатите от Правна комисия приеха промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, свързани с работата на депутатите по време на предизборната кампания и техните възнаграждения в периода до полагането на клетвата на новите народни представители в 50-ия парламент, предаде репортер на "Фокус"

С приетите в комисията поправки де факто се изчистват казусите около застъпването на мандатите и за възнагражденията на народните представители. 

Относно депутатските заплати Радомир Чолаков предлага в изготвения от него проект на решения възнаграждението да се дължи от деня на полагането на клетвата на народните представители до деня, предхождащ деня на полагането на клетвата следващите. 

Припомняме, че с новите текстове в Конституцията парламентът не се разпуска в месеците до изборите. Депутатите продължават своята работа, а мандатът им се прекратява с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители. Целта на тази корекция бе да се осигури непрекъсваемост на дейността легислатурата. 

В общественото пространство обаче се появиха въпроси дали депутатите, които ще продължат да работят до избирането на новото Народно събрание няма да застъпят мандатите си и съответно да получават съответно двойни заплати. 

Второто решение касаеше работния процес по време на предизборната кампания. От ГЕРБ-СДС и ДПС предложиха депутатите да не работят в този 1 месец, в който се подготвят за избори. Това важи и за всички видове парламентарни комисии, като сроковете по правилника също спират да текат. 

При дебатите от "Възраждане" заявиха, че са против тези промени в правилника, касаещи липсата на парламент в активна предизборна кампания. Те смятат, че депутатите трябва да продължат своята дейност. Според Петър Петров, ако парламентът няма да работи, то и служебното правителство не трябвало. 

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС обясни, че идеята парламентът да не работи е, за да не се превръща парламентарната трибуна в проводник на предизборна реторика. 

Радомир Чолаков каза, че направените от него редакции относно заплатите е била направена, за да спре обществената дискусия за двойните заплати. 

От БСП също казаха, че няма да подкрепят промените за това депутатите да не работят в предизборната кампания. Според тях това било противоконституционност. 

Никола Минчев отговори, че със спирането на работата на легислатурата в месеца, в който се подготвят политическите сили за изборите, не е противоконституционно. Той каза, че винаги може да се свика извънредно заседание при належащи въпроси и особено с цел парламентарен контрол върху изпълнителната власт. 

Стою Стоев предложи от името на ПП-ДБ парламентът да не работи и във времето до конституирането на новото Народно събрание. Предложението бе прието с 13 гласа "за". 

От БСП поискаха депутатите да работят само за провеждането на петъчния парламентарен контрол. Тяхното искане обаче не бе прието

Още по темата: общо новини по темата: 407
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: