Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Посланик на България: Българите сме световен рекордьор по неумение да се рекламираме
Автор: Цоня Събчева 17:58 / 14.12.2023Коментари (0)963
©
Негативният образ на страната ни в чужбина рефлектира във всички сектори, и може би най-вече в сектор "Туризъм", където нещата стават най-видими. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Меглена Плугчиева, последователно посланик на България в Германия, Швейцария и Княжество Лихтенщайн и в Черна гора.

"Образът на страната ни в чужбина е свързан с представата й за състоянието на нашия туризъм, и когато има влошен имидж и няма или има липса на реклама, на активно присъствие от наша страна, ние сме наистина абсолютно невидими. И това в комбинация с пандемията две години се е отразило изключително неблагоприятно на основните пазари, и на германския, и сега особено, тъй като се занимавам с темата и се опитвам да съдействам точно за блестящо представяне на България, за убеждаване на нашите партньори, и то особено австрийците, с които в момента имаме по-специални отношения заради "Шенген“, да ги убедим каква съкровищница има те само на 90 минути полет от Виена, че тук имаме едно невероятно богатство и разнообразие от лечебна сила на природата, на гори, на минерални извори", каза още Плугчиева.

По думите й, ние сме втората по богатство в Европа страна на минерални извори след Исландия, имаме в същото време уникалното съчетание на море, лечебници, кални бани и всичко останало, а не можем да го използваме и не можем да го рекламираме, и това е тотално неизвестно.

"И ми беше горчиво във Виена на много високо ниво да ми кажат: "Поздравления за това, което правите. Продължавайте наистина, защото това е световно неизвестно, а държите една съкровищница и не я представите. А тя може да ви носи не само икономически, финансови резултати и приходи, но много приятели, много партньори, много симпатизанти във всяко едно отношение“. И ми казаха още нещо по-горчиво, че от техния опит българите сме като световен рекордьор по неумение да се представим, по неумение да се рекламираме. Много ме натъжи този директен коментар, но искрен, и в същото време го приех като един стимул, като едно предизвикателство, че ние наистина след като притежаваме цялото това невероятно богатство, а и хората с висок професионализъм и с изключително топ ниво на медицинска и всякаква апаратура, която в нашия туристически бранш, и особено здравен и балнеоложки туризъм вече са налице, че ние сме длъжни, ние трябва това да го направим, и то непременно.

Остава най-малката част, която трябва да направим – рекламата, рекламата на България, и то с обединени усилия на държавата, на Министерство на туризма, на общините, на целия сектор. Защото това е не само тренд не само тенденцията в момента и в Европа, здравният туризъм, устойчивият туризъм, и ние имаме всички предпоставки и държим цялото това богатство в ръцете си, трябва да съумеем да го представим и да го рекламираме по най-добрия начин", смьта Плугчиева.

Според нея ни липсва и дигитална реклама, и на хартиен носител.

Плугчиева искрено се надява държавното управление да осъзная, че сектор "Туризъ" е една прекрасна визитна картичка, и който я представя по най-подходящия начин, ще успее. Добри примери за това са Хърватия,с комплексния ефект в туризма. Те са топ дестинация, даже са връщали туристи тази година, влязоха в Еврозоната, влязоха и в "Шенген“, и се ползват с изключителна симпатия.

"Когато се каже за Европа: "А, Хърватия? Да.“ Тази година такава топ дестинация стана Албания, която ние общо взето сме били малко снизходителни или сме смятали, че тази страна има да извърви дълъг път. Напротив, Албания тази година ни изпревари. И като се разходите из Виена или по метро и летища и т.н., ще видите невероятни реклами на тези страни, но нас ни няма, ние сме непознати. И затова не е достатъчно тука да си говорим красиви думи за туризма и колко огромно, невероятно природно и всякакво ресурсно богатство имаме, без да съумеем да го представям", добави Плугчиева.

Според нея е много важно туристическият сектор да се обединени, а не да се фрагментира и противопоставя. Съчетанието на професионализъм, обединение и държавна политика може много бързо да ни изведе сред водещите топ дестинации в Европа и в света.

"Чужденците, които идваха тук последните месеци по тази тема, са във възторг от природните ни дадености. Например Родопите се оказва, че са в Световния списък на горски комплекси с лечебна сила с най-високо съдържание на негативни йони, и по този начин това е една клиника на открито, която лекува. Тези неща са малко известни, да не говорим за лечебната кал, морска сол и всякакви други процедури, които се предлагат. И всичко това, съчетано с професионализма и с високото ниво на съвременната апаратура, можем да бъдем наистина № 1, ние сме без конкуренция. Иска се малко воля и истинска добра реклама. Смея да добавя и IT сектора. И в момента при всичко това, което ние можем да предложим, а има една тенденция в Западна Европа на изселване на гражданите, напускане, особено Германия си изселват и търсят такива дестинации, в момента Португалия е една такава желана дестинация, това означава, че ние имаме всички предпоставки, и взети заедно на всички тези страни членки, но ние не съумяваме да ги представим, да ги оползотворим в наш интерес и в интерес на нашите приятели, това е т.нар. "win-win“ ефект или да спечелим приятели, симпатизанти, партньори, които и не уважават и няма да ни поставят условия", добави Меглена Плугчиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: